HPV - a vírus benne van a szervezetemben?

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! A közelmúltban találtak a szervezetemben HPV vírust, a méhnyakamon jelent meg egy elváltozás, amit meg is műtötteek, sikeres volt, a rákszűrés ezt követen negatív eredményt hozott. A kérdésem az lenne, hogy a vírus benne van e a szervezetemben, megfertőzhetek e vele mást? Ha esetleg igen, akkor egész életemben fertőző leszek? Ha folyamatosan (félévente) járok rákszűrésre, biztonságosan élhetek nemi életet óvszer nélkül? Azt olvatsam, hogy óvszerrel való védekezés esetén sincs védve a partner. Mi a teednő? Köszönöm a válaszukat!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hpv, fertőzés témában

Tisztelt Kérdező!

Az óvszer valóban nem véd. A vírus jelen lehet, de az is előfordulhat, hogy a műtét és az Ön immunrendszere együtt már eltávolította. Ezt ismételt HPV teszt mutathatja meg. Ez persze nem zárja ki a későbbi ismételt fertőződést. 2 negatív citológia után pedig elegendő évente a rákszűrés.

Üdvözlettel,

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. január 30., 16:19; Megválaszolva: 2011. január 31., 21:46
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szülés utáni érdeklődés
Kóros laphámsejt elváltozás
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Ureaplazma