Ciszták

Tisztelt Doktor Úr! A segítségére lenne szükségem, 29 éves vagyok. Dec. 28-án elmentem nőgyógyászhoz, hogy az éves rákszűrésemet letudjam, valamint, mivel párommal gyermeket szeretnénk (még nem próbálkozunk, mert ősszel lesz egy záróvizsgám, ami nagyon fontos) , az ezzel kapcsolatos kérdéseim feltegyem. A nőgyógyásznál először voltam, mivel elérkezettnek láttam az idejét, hogy édesanyám nőgyógyásza után, ahol én is születtem, válasszak egy saját orvost. Tehát az orvos megvizsgált és elejtette egy megjegyzést, hogy a petefészkem tele van kicsi cisztákkal (a leletemre azt írta: iránydiagnózis: polycyatás ovárium syndróma) , melynek én nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, mivel az orvos sem tűnt különösebben „idegesnek”, mintha napi rutin lenne, na de utána olvastam, bár ne tettem volna. Valamint elküldött másnap SOS vérvételre, általános vérkép + pajzsmirigy vizsgálatra. A pajzsmirigy vizsgálat előzménye: 3 éve enyhe pajzsmirigy túlműködésem TSH: 5, 06 volt, gyógyszeres (Euthyrox) kezelést kaptam, minden ellenkezésem ellenére (kezdetben 3 hónapig napi 1 szem, majd fél szem) , és le is csökkent 8 hónap alatt 0.04-re a TSH szintem, utána abba hagyhattam végre a gyógyszert. Azóta minden évben megvizsgáltatom a TSH szintem és rendben van. Viszont a mostani vizsgálat során a koleszterin szintem magas volt, a többi értékem rendben, a pajzsmirigy: TSH: 3, 4 mU/l (0, 30-4.00) , FT-4: 14, 3 pmol/l (11, 5-22, 0) , FT-3: 6, 5 pmol/l (3, 5-8, 1) , viszont anti-TPO >3000 U/ml (<60) – az aTPO szintem korábban (3 éve) is ennyi volt. Valamint kaptam beutalót nyaki ultrahangra is, ahol azt mondták minden pajzsmirigy lebenyem normális nagyságú állományában számtalan 2, 5 mm-es és annál kisebb cystosus képlet figyelhető meg, melyet az orvos korábbi gyulladás utáni állapotnak tudott be. Orvoshoz még nem mentem vissza az eredményeimmel, mert tartok tőle, hogy valami gyógyszerre akar rábeszélni, pedig nem hinném, hogy nagyon beteg lennék, mivel tünetem semmi, még a pajzsmirigynél szokásos bőrszárazság, meg ilyenek sincsenek. Az eslő kérdésem az lenne, hogy nagy-e a probléma, illetve, hogy a ygermekvállalás nehézségekbe fog-e ütközni? A kérdésem, hogy tudna-e nekem valami olyan alternatív, természetes gyógymódot mondani, amivel elkerülhetem a gyógyszeres kezelést. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza policisztás ovárium témában

Tisztelt Kérdező!

Mivel a pajzsmirigyfunkciója normális, ez nem fogja akadályozni a gyermekvállalást. Amennyiben a policisztás ovarium betegség igazolódna, az lehet a terhesség akadálya, de az is jól kezelhető gyógyszerrel.

Nem is biztos, hogy kezelni akarják a pajzsmirigyét, ha normál a funkciója, én azért mindenekelőtt megkérdezném az endokrinológust, a gyógyszert nem bevenni ráér akkor is, ha már felajánlották.

Természetes, alternatív gyógymódot nem tudok ajánlani. Én is az a fajta "nyugati típusú" orvos vagyok, aki a tudományban, bizonyítékokban (az ún. evidencia alapú orvoslásban) hisz, a soha nem bizonyított alternatív gyógymódok jelentős részének placebóhatását persze nem kétségbevonva.

Üdvözlettel,

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. január 28., 14:38; Megválaszolva: 2011. január 31., 21:37
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nemi herpesz
Jó napot! Nemi herpesz elmeletben a bajom faj es nem tudom hogyan tudnam gyorsabban kigyogyulni ebbol ugyanis a vizeletkor is égő fajdalom van......
Missed ab műtét után peteérés
Szép Napot Dr. Úr Olyan kérdésem lenne, hogy április 20.án sajnos missed ab műtétem volt. 11 hetesen itt hagyott a kicsi babánk. Elvesztettem. Az...
Nőgyógyászati Uh lelet
Jó napot Dr.Úr voltam nőgyógyászati uh Uterus: 72x36x41mm szabályos alakú homogén szerk. Endometrium: 6,3mm jobb ovarium: 31×42×36mm ball...
Menstruáció előtti verzes
Üdvözlöm. Ebben a hónapban 5én volt meg a menzeszem. 16an együtt voltam a párommal és rá 6 napra rózsaszín folyasom lett ami most már kisebb...