mr diagnózis

Kedves Doktor úr! Két hónapja volt egy 8 hetes terhesség megszakításom, mert nem volt szívhangja a magzatnak. Most voltam M R vizsgálaton, mert egy myoma szerű elváltozást is találtak a méhembe. most itt az eredmény: Az uterus normális nagyságú, AVF-ben van, az endometrium és a junktionális zóna megtartott. az uterus fundusában dorsalisan 24mm max. átmérőjű, T.1. és T.2. súlyozott képeken is jelszegény, subserosusmyomának megfelelő göb ábrázolódik. A bal petefészekben is 24mm max. átmérőjű, egyenletlenül mérsékelten megvastagodott falu folyadék bennékü, cystosus képlet ábrázolódik. kérdésem: 1: ez akadályozzhatja a terhességet? 2: mütéti beavatkozás szükségese? 3: gyógyszerrel lehete kezelni? Még lenne egy kérdésem: RH-negativ vagyok, most kaptam ellenanyagot a terhesség megszakításnál, de már hamarabb is volt vérzésem, én azt olvastam, hogy 72 órán belül hatásos az oltóanyag. lehetséges, hogy már hamarabb bekerült a szervezetembe a magzat pozitív vércsoportja Köszönettel Magdi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza myoma, magzatelhalás témában

Kedves Magdi!

1. Automatikusan még nem befolyásolja a terhességet a leírt kis méretű subserosus myoma, de ha alhasi görcsöket vált ki, vetélés, koraszülés okozója lehet.

2. Nem feltétlenül. Ha növekszik, panaszt okoz, esetleg ismételten ezzel összefüggésbe hozható vetélést vált ki, érdemes lehet a myomagócot eltávolítani (myoma enucleatio nevű műtéttel) .

3. A mérete GnRH analóg nevű gyógyszerrel csökkenthető, de ez ahhoz túl kicsi, ettől a műtét még nem kerülhető el (ha a műtét előtti megkisebbítés a cél) , ráadásul a fenti gyógyszer a peteérés leállását okozza hónapokig, ami egy tervezett terhességnél nem cél.

4. Jelentős mennyiségű antigén nem került be, az anti-D-t elegendő a műtét után megkapni.

Egy kérdésem nekem is lenne (ha van kedve, megírja): miért végeztek MR vizsgálatot? A fenti esetben sima hüvelyi ultrahangot szoktunk csinálni.

Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. január 19., 16:56; Megválaszolva: 2011. január 20., 16:40
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Citologia eredménye
Fogamzásgátó melletti terheség...
Hüvelygyulladás
P3 citológia, gyulladás
Szülés utáni érdeklődés