Kimaradt fogamzásgátló

Tisztelt Doktor Nő! Cypromix fogamzásgátlót szedek három éve. Szokás szerint a tabletta abbahagyása után a negyedik napon jött meg a vérzésem január 4-én. A következő adag gyógyszert 7-e helyett csak nyolcadikán tudtam elkezdeni, de az első napi gyógyszert pótoltam, vagyis kettőt vettem be. A párommal 16-án voltam először együtt a hónapban óvszer nélkül, de a másnapi 17-i gyógyszert elfelejtettem bevenni.Néhány órával ezelőtt (18-a este) pótoltam az elfejetett adagot. A tájékoztató szerint mivel a második hétnél járok, nem csökkent a fogamzásgátló hatása. Mivel még nem fordult elő velem ilyen nem nyugtatott meg a tájékoztató. Azt szeretném kérdezni, hogy az első napi csúszás befolyásolhatja-e a fogamzásgátló hatását a második héten, illetve az ilyenkor elfelejtett és egy nappal később pótolt gyógyszerrel tényleg minden kétséget kizáróan nem csökken a hatása?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza fogamzásgátló témában

Tisztelt Kérdező!

Az elfelejtett gyógyszerek miatt ebben a ciklusban nagyobb eséllyel lehet peteérés, mint máskor. Ha a menses nem jön meg a várt időben a gyógyszerszünetben, végezzen terhességi tesztet. Előbb nem érdemes, a túl korán végzett teszt úgysem mutatja a terhességet.

Egyébként 3 év Cypromix szedés után érdemes lenne konzultálni orvosával, hogy esetleg valódi fogamzásgátlóra váltsanak. A Cypromixet férfihormontúlsúly (pl. pattanásosság) esetén írjuk, de 1-2 év után valódi fogamzásgátlóra érdemes váltani, ha a panaszok elmúltal.

Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. január 19., 00:28; Megválaszolva: 2011. január 22., 19:41
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szülés utáni érdeklődés
Kóros laphámsejt elváltozás
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Ureaplazma