Fogamzásgátló mellékhatása is lehet?

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 7-8 esztendeje diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy-alulműködést. Azóta kisebb-nagyobb adagban, az endokrinológusom előírása szerint szedem a Letroxot. Régebben fogamzásgátló tablettát szedtem, majd családot tervezve abbahagytam. Tavaly márciusban szültem, a terhességem zavartalan volt, majd a szoptatás befejezése után kb. 4 hónapig Yadine fogamzásgátlót szedtem. Elsődleges kérdésem, hogy a kétféle hormongyógyszer "összeveszhet"-e. Korábban nem volt komoly megbetegedésem. (Pajzsmirigyen kívül csak vesekövem volt.) Ám november végén reggel, viszonylag forró vízzel való zuhanyzás után váratlanul volt egy 2-3 perces "rosszullétem", ami abban nyilvánult meg, hogy nem tudtam szabályosan artikulálni (beszédnehézség? ) . A férjem értette, de nehezen. Kiszaladtam a meleg fürdőből mintegy pánikszerűen, ugrálni kezdtem, azt hittem, agyvérzésem van (anyukámnak volt több) . Amint kirohantam a fürdőből, a beszédzavar a (hűvösebb) lakásban elmúlt. De azért berohantam a kórházba. Eddigi vizsgálatok: - két különböző neurológus másfél hónap eltéréssel: nem találtak semmilyen tünetet. - natív és kontrasztos koponya-CT: negatívnak véleményezték. - nyaki carotis UH: lényeges elzáródás, plakk nincs, csak nagyon kicsi a pajzsmirigy és nagyon magas a pulzusom. A második neurológus, aki szintén nem talált neurológiai tünetet, elküldött EEG-re, MR-re. Azt mondta, daganatra nem gondol, de parciális epilepsziára vagy érfejlődési rendellenességre igen... Kezdek nagyon ideges lenni és félni... A nőgyógyászommal konzultálva egyből abbahagytam a tablettát. Azóta az ominózus novemberi eset óta nem volt hasonló tünetem, rosszullétem. De mindenki kizája a hormonális fogamzásgátló mellékhatását, mint kiváltó okot. Ön is?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza pajzsmirigy, fogamzásgátló témában

Tisztelt Kérdező!

A Letrox és a Yadine nem befolyásolja egymást.

Ha a tünetek hátterében nem volt thrombus (vérrög, pl. a szív pitvarában) , illetve ebből származó agyi embolizáció, amihez a fogamzásgátló esetleg hozzájárulhatott volna, akkor más módon nem hiszem, hogy a fogamzásgátló tabletta részt vett volna panaszai kialakításában.

Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. január 18., 15:04; Megválaszolva: 2011. január 22., 18:44
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szülés utáni érdeklődés
Kóros laphámsejt elváltozás
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Ureaplazma