Érdemes-e levetetni a köldökzsinórvért?

Üdvözlöm Doktornő, A nővéremnek nemsokára kisbabája születik és tanácstalanok vagyunk hogy levetessük-e a köldökzsinórvért.Szeretném megkérdezni Önnek mi erröl a véleménye? Milyen esetekben nyújthat segítséget, vagy segítség lehet-e egyáltalán.Olyan sok mindent hallottam már róla, van ahol azt mondták igazából még nincs is ez olyan szinten hogy fel lehetne használni, talán a vérrákon kívül más problémánál. Ön mit tanácsolna? Ha felhasználható, csak a kisbabának alkalmas? Köszönöm előre is válaszát B.Bettina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza őssejt témában

Kedves Bettina!

A köldökzsinórból nyert őssejtek elméletileg a szervezet bizonyos beteg vagy elpusztult sejtjeinek pótlását szolgálhatják. A gyakorlatban a leggyakrabban erre rosszindulatú vérképzőszervi betegségek (leukémia) kapcsán kerülhet sor, a kezelés, illetve a betegség által elpusztított csontvelői őssejtek pótlásának formájában. Haematologusok véleménye szerint azonban a saját őssejtek ilyen esetekben nem jelentik a legjobb megoldást, hiszen az a genetikai defektus, ami a leukémia megjelenéséhez (az adott sejtcsoport ún. malignus transzformációjához) vezetett, az egyén többi sejtjében, így a köldökzsinórból levett őssejtben is jelen lehet. Így aztán a tárolt őssejtek felhasználása legfőképpen olyan betegekben képzelhető el, akik a transzplantációhoz szükséges antigének szempontjából igen hasonlóak a beadandó őssejtek antigénszerkezetéhez, de az őssejtek nem tőlük származnak. Ez lehet akár egy idegen személy, és ilyenkor az őssejt egy őssejtbankból származik, de a genetikai hasonlóság folytán ez lehet egy testvére annak a gyermeknek, akinek a születésekor az őssejt levételre került. A köldökzsinór őssejtek felhasználására vonatkozóan egyébként igen kicsi a hazai tapasztalat, a média híradása alapján nemrég került sor az első felhasználásra, noha a tárolás már több éve zajlik (hogy ez pontosan kinél, milyen betegségben, erről nem tudok pontos adatokat) .

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Több cég is létrejött azért, hogy meglehetősen borsos áron eladja azt a szolgáltatást, ami az őssejtek levételét és évtized nagyságrendű időtartamban ezek fagyasztott tárolását jelenti. A remény, amit ezért cserébe nyújtanak: ha – igen kicsi, ámde nem nulla valószínűséggel – olyan betegség alakul ki (ez leggyakrabban és a tudomány jelen állása szerint leukémiát jelent) , amely őssejttranszplantációval gyógyítható, ez a betegség az őssejt forrásául szolgáló gyermek testvérénél vagy közeli rokonánál (de általában NEM magánál a gyermeknél) alakul ki, a raktározott őssejtek pedig orvosi felhasználásra valóban alkalmasak lesznek akár 15-20 év múlva (amire az adott cégeknek azért nemigen van tapasztalata, bár tudományos eredmények alapján a felhasználhatóság valószínűsíthető) , akkor az anyagi befektetésért cserébe ezek az őssejtek felhasználhatóak lehetnek a kezelés (őssejttranszplantáció) során.

Néhány megjegyzés még, ami a döntésnél szintén mérlegelendő:

- Az igazán jó megoldás orvosilag egyértelműen az volna, ha – a beteg szempontjából térítésmentesen! - minél több szülésnél levennénk és tárolnánk az egyébként a kukába kerülő őssejteket. Ez nyilván anyagi befektetést jelent az állam / egészségbiztosító részéről (hiszen a tisztítás, tárolás valóban nem olcsó dolog) , viszont így létrejönne egy olyan őssejtbank, ahová az adott betegség fellépte esetén mindenki fordulhatna megfelelő donort keresni (kb. hasonlóan a hazánkban igen jól működő Vérellátó Szolgálathoz, amikor is bárki Magyarországon biztos lehet abban, hogy ha vérvesztés miatt vérátömlesztésre van szüksége, kezelőorvosainak van hová fordulni) . Ilyen őssejtbank hazánkban jelenleg nincsen.

- Nem tudjuk jelenleg, hová fejlődik az orvostudomány, könnyen lehet, hogy 10 év múlva sokkal jobban, szélesebb körben, egyszerűbben felhasználható lesz a raktározott őssejt, mint amire jelenleg lehetőség van.

- A köldökzsinórvért levevő orvosnak az adott cég pár ezer forintot fizet ezért a „plusz munkáért”. Ez persze nem szabad, hogy befolyásolja az orvost a beteg korrekt tájékoztatása során, de a pontos tények ismeretéhez ez az információ is hozzá tartozik.

Mindezeket elmondja az ember a betegeinek akkor, amikor a köldökzsinór őssejtek raktározása szóba kerül. Egyértelműen semmi nem szól a procedúra ellen, ha ez semmibe nem kerülne, nyilván mindenkinek csak ajánlani lehetne, hiszen orvosi szempontból veszteni vele nemigen lehet. Hogy a kért százezreket megéri-e a dolog, ezt már egyénileg kell mérlegelni a család által ilyen célra rendelkezésre álló pénzösszeg, illetve a fent felsorolt tények ismeretében.

Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. január 07., 17:24; Megválaszolva: 2011. január 14., 18:20
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45