Megműttessem?

Tisztel Doktor Úr/Nő! kb. 2 hete baloldali petefészek-cisztát diagnosztizáltak nálam. A ciszta kb. 3cm. Az orvos azt mondja, hogy nem kell hozzányúlni, mert felszívódhat, viszont ha növekszik meg kell műteni. Nekem ez már a harmadik cisztám ugyanazon az oldalon, az előző kettő több mint 6 cm-re nőtt, tehát kétszer meg is műtöttek vele. Viszont most babát szeretnénk (már van egy 3 éves lányom) , és úgy hallottam, hogy a ciszta miatt nem lehet teherbe esni. Most akkor műttessem meg magam? Vagy összejöhet anélkül is? Vagy meddig várjak, mennyi idő alatt növekszik a ciszta, ha egyáltalán növekszik? Miért alakul ki újra meg újra? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza petefészekciszta témában

Tisztelt Kérdező!

Orvosának igaza van, a műtét egyelőre nem indokolt. 2 hónap múlva kell ultrahanggal ellenőrizni a cysta méretét.

A "miért" kérdésre nem tudjuk a választ, van, akinél nagyobb hajlam van a cysta megjelenésére a fejlődő tüsző megrepedésének elmaradása miatt.

Cysta mellett is lehet teherbe esni, főleg akkor, ha az egy tartósan fennálló, változatlan cysta, de tény, hogy ha elmarad a tüszőrepedés és a sárgatest kialakulása, az adott ciklusban nem jön létre terhesség.

Tisztelettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2010. december 17., 15:18; Megválaszolva: 2010. december 30., 13:02
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szülés utáni érdeklődés
Kóros laphámsejt elváltozás
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Ureaplazma