Endometriosis

Tiszteletem! Endometriosis diagnózis állított fel a nőgyógyász orvosom (császármetszéssel szültem és a vágás két oldalán menstruációkor fájdalmat érzek) , sebészetre is elküldött, hogy megerősítést nyerjen, de a sebészeten a főorvos szintén ugyan azt mondta (endometriosis) . Mind a két orvos feltárás után mond 100%-diagnózis, de a tüneteim erre utalnak. A ball oldali vágáson diónyi nagyságú a jobb oldalon mogyorónyi nagyságú. A nőgyógyászom ultrahangra is elküldött szintén ezt állapították meg. Az nőgyógyász orvosom (nem ő végezte császármetszést) , mondta ez altatásban történne ennek eltávolítása, vagyis kimetszése. A munkahelyemre most mentem vissza 3 hónapja így egy több hetes kiesés gondod jelenten, így megbeszéltük az orvosommal majd jelentkezem a nyár vége felé. Egy ismerősömtől hallottam, hogy ez a kimetszés egy napos kórházi befekvéssel jár és nem komoly műtét, már akár a 4. naptól dolgozhatok ez valóban így van? Mivel ezt nem is beszéltük az nőgyógyászommal csak azt, hogy altatásos kimetszés lesz, így szeretném ezt öntől megkérdezni, mert ezért újból nem keresném meg az orvosom. Várom válaszát, köszönettel: B. Anikó

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza endometriózis témában

Tisztelt Anikó!

A menstruációval összefüggő tünetek valóban endometriosisra utalnak. Egy dolog azonban nem derült ki a leveléből: pontosan a hasfal melyik rétegében található a két csomó? Mivel a császármetszés hegvonalában van, esetleg lehet alkudozni, hogy spinális érzéstelenítésben nem lehet-e megoldani a műtétet. Ezzel máris könnyebb lenne a helyzete. A többi a műtét mélységétől függ. Ha csak felszínes, és például a zsírszövetet érinti az elváltozás, akkor valóban nem jelent nagyobb beavatkozást. Ha a mélyebb rétegekben, pl. a hashártyán található az endometriosis, akkor már hasmegnyitással jár a műtét. Ezen kívül vajon a kismedencei szerveken van-e elváltozás? Tervezi-e az orvosa, hogy bent is körbenéz? Hiszen lehet, hogy laparoscopos műtét lesz, akkor megint csak sokkal gyorsabb a gyógyulás. Ez mind attól függ, hogy pontosan hol is van a csomó. Mindenesetre a 4 napnál hosszabb időt hagyjon a gyógyulásra, ha ez nyáron megoldható, akkor inkább akkorra időzítsenek.

Remélem talált választ a kérdésére, ennél pontosabbat az Önt operáló orvos tud mondani, annak ismeretében, hogy milyen tipusú műtéttel közelíthető meg az érintett terület. Mihamarabbi gyógyulást kívánok!

Tisztelettel: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász rezidens

Kérdés: 2008. június 18., 21:43; Megválaszolva: 2008. június 18., 21:43
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Nem règ irtam