Gyógyítható?

Jó napot kívánok! Nagyon összetett betegségről szeretnék kérdezni. Édesanyám hasa iszonyatosan felpuffadt.Elment a belgyógyászatra, ahol csináltak neki röntgent illetve ultrahangot. Megállapították, hogy a hasfalánál tele van vízzel. Továbbá nőgyógyászaton is járt, ahol találtak egy cisztát, ami, kb.8 cm átmérőjű. az orvos azt véleményezte hogy esetlegesen az termeli a vizet a hasában. Az egyik ismerősünk 30 éve dolgozik egészségügyisként és szerinte a mája miatt termelődik a víz. namármost azt mondta hogy szerinte a hasából leszívják a vizet, és kiveszik a cisztáját. Hogy tudják kezelni, egyáltalán lehet-e neki hogy ne termeljen a szervezete vizet? Mi lehet ennek az oka? Köszönöm előre is válaszát.

Dr. Rákóczi Éva válasza ascites témában

Tisztelt Kérdező!

A nőgyógyászati cysták közül a nagyobb petefészek cysták bizonyos esetekben megrepednek, tartalmuk a hasüregbe kerülhet. Ez átmenetileg kisebb alhasi görcsöt, fájdalmat okozhat, azonban a folyadék az esetek döntő többségében szövődményt nem okoz, a hasüregből nyomtalanul felszívódik.

Bizonyos májbetegség is okozhat hasi vizenyő termelődést. Hogy édesanyjánál miről van szó pontosan, ezt egy belgyógyászati vizsgálat eldönti. Ha nőgyógyászati beavatkozásra van szükség, mert erről döntenek, akkor bizonyára a probléma megoldására javasolják azt. Első körben a valódi okot kell kizáratni egy szakember segítségével, aki felvállalja a kivizsgálását.

Kérdés: 2010. november 26., 13:09; Megválaszolva: 2010. december 01., 15:35
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...
Negatív CINtec Plus