• Ki kell-e venni a méhemet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 6 éve diagnosztizálták a miómámat előszőr. Nagyon erős vérzéssel járt, ezenkívül más panaszt nem éreztem. 2008 szeptemberében kisműtétet végeztek nálam, azóta kevesebb lett és nem annyira darabos a vérzésem, most szerintem közepes. Néhány változókori tünetet már észleltem magamon, de rendszeresen menstruálok, immár 38 éve. A mióma cscsemőfej nagyságú. A kérdésem ez visszahúzódik a változókor beköszöntével, és igényel -e ez a dolog valamiféle hormon vagy gyógyszerkezelést? Ja, és egy petefészkem van 1987 óta.

        Dr. Deli Tamás válasza a mióma témában

        Tisztelt Kérdező! A csecsemőfőnyi myoma már önmagában is inkább a műtét felé billenti a döntést, hiszen komoly nyomási tüneteket okozhat (húgyhólyag, végbél, erek, idegek, nyirokutak, húgyvezeték). A végső döntésnél figyelembe kell venni ezen tünetek, a fájdalom, vérzészavar meglétét és mértékét, illetve a myoma elmúlt időszakban mutatott növekedési tendenciáját. Ezeket mérlegelve orvosával együtt kell meghozniuk a döntést. A változókorral a myoma mérete csökkenhet, illetve ún. GnRH analóg gyógyszerekkel az esetleges műtét előtt a mérete csökkenthető, a döntés során ezeket is figyelembe kell venniük. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. november 18., 11:17; Megválaszolva: 2010. november 30., 18:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés