szoptatás-mellgyulladás

Tisztelt Weborvos! 15 napja szültem. egy hete sajnos begyulladt az egyik mellem. 40 fokos lázam lett, másnap a nőgyógyász semicilint irt fel amit 5 napig szedtem. a begyulladt mellemen a mellbimbón nagyon sebes, laikusként azt mondám olyan mintha le akarna szakadni. ezért úgy döntöttünk hogy lefejem mindkét mellemet (másik is kezdett kisebesedni) hogy hagyjam begyógyulni. A fájós mellemet kézzel fejjük, a másikat géppel. eközben a beteg mellemben egyre kevesebb a tej, már csak 30ml. fejek le. Kérdésem az hogy nagyon fáj a fejés, nem okozok e problémát, pl. elrákosodhat e a sok nyomkodástól? illetve nem lenne e javasolt a mell elapasztása, ha azt elapasztom a másikra milyen hatással lehet? Kérem adjon tanácsot, jelen pillanatban egy etetés anyatej, egy tápszer. de anyatejet megfelelő mennyiségben csak a "jó" mellemből tudom kifejni. mi tegyek akkor h begyógyulás után cicit nem fogad majd el a pici? Segítségét köszönöm.

Dr. Deli Tamás válasza szoptatás témában

Tisztelt Kérdező!

A tej elapasztása és a szoptatás abbahagyása komoly döntés, orvosi vizsgálat is szükséges a válaszhoz, hiszen a 40 fokos láz komoly gyulladásra utal, ellenőrizni kell, most milyen a melle állapota, nincs-e esetleg emlőtályog. A kisebesedett mellbimbó a szoptatás kezdetén gyakori, azonban legtöbbször nem megfelelő szoptatási technikára utal, ezért javasolnám, hogy keresse fel védőnőjét és kérjen tőle szoptatási tanácsot. Az emlők kiürítése mindenképpen indokolt a további gyulladás megelőzéséhez, azonban a fejés csak akkor következhet, ha a baba nem tudja kiszopni a tejet. Ha hiányzik a szopási inger, el fog apadni a teje (nem csak az egyik mellből, mert a prolaktin hormon nem tud csak az egyik mellre hatni, hanem együtt szabályozza a két emlő tejtermelését) .

Vagyis javaslatom: ha a gyulladás mértéke engedi (ezt orvosnak kell eldönteni) , szopatással próbálkozzon, minél kevesebb fejéssel. A szoptatás fájdalmasságát a megfelelő technika csökkenti, ebben védőnő segíthet. A beteg mellből persze kifejhető a tej addig, amíg regenerálódik, de tartósan csak fél mellből nem fog működni a szoptatás.

Kitartást és jobbulást kívánok!

Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2010. október 31., 18:33; Megválaszolva: 2010. november 03., 23:36

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Szoptatás
Üdvözlöm! 2014.11.13.-án született meg a kisfiam. Kb 6 hónappal később már nem volt annyi tejem, ritkábban szoptattam és megjött a...
pecsételő vérzés szoptatás alatt
Kedves Doktor Úr/Nő! 2, 5 hónapos kislányomat rendszeresen szoptatom, azonban az elmúlt 2, 5 hétben pecsételő vérzésem van a mai napig. Normális...
Szoptatás.
Tisztelt Szakértő! Kislányom 9 hónapos, sűrűn szopizik, éjszaka is többször. Másfél hete szúró fájdalmat éreztem a mellem felső felében...
szoptatás alatt menstruáció
Üdvözlöm! 10 hónapos kisfiamat szoptatom, kb. két hónapja jelentkezett először a menstruációm, de csak 3-4 napig tartott és kevés volt....
Szoptatás és a menstruáció...
A kisfiam már 1 éves és 1 hónapos. Szoptatom, és elég sokat szopik... többnyire éjszaka... ezzel nem is lenne baj, de egyre jobban aggaszt, hogy még...