• A fogamzásgátlásról

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő/ úr! A kislányom születése óta (hét éve) hormonális fogamzásgátló tablettát (Tri-regol-t) szedek.Fél éve kiderült,hogy cukorbeteg vagyok,a háziorvosomnak akkor is mondtam,hogy ezt a tablettát szedem,semmi reakciója nem volt rá.Most talán egy hónappal ezelőtt felkerestem a nőgyógyászt-egyéb ok miatt-említettem neki a cukorbetegségemet,azt mondta sürgősen keressem fel a diabetológus orvost,mert én ezt nem szedhetem és beszéljem meg vele.Azért a receptet felírta.Novemberre kaptam időpontot a diabetológus főorvoshoz,természetesen fogad,de gyorsan a kérdés azért elhangzott.A válasz:Semmi esetre nem szedhetem a hormonális fogamzásgátlót.Megdöbbentem azon,hogy ez mennyire komoly dolog ( ? ) Hisz a háziorvos még említést sem tett róla az elején (amit írtam) és azóta már eltelt 5-6 hónap én meg továbbra is szedtem,mert azt hittem rendben van ez így.Most természetesen megijedtem. Felhívtam a nőgyógyászt aki csak 2 hét múlva tud fogadni.....Hamar a telefonba megkérdeztem tőle,hogy most pont abban a periódusban vagyok,abban az egy hétben amikor nem kell szedni a tablettát és arra jutottunk,hogy amikor újra esedékessé válna a beszedése akkor már ne kezdjem újra,illetve ne folytassam a szedését.Most tele vagyok kételyekkel és félelemmel!El sem tudom képzelni hogyan tovább.34 éves vagyok,egy gyerekem van,házasságban élek. Bevallom őszintén,hogy nagyon nem rajongok a gumi óvszer használatáért.Talán túl régóta fent áll ez a kényelem amit a tabletta biztosított,most megint "pecsmetelni...",mint régen amikor még csak a randik ideje volt.... Félek,hogy milyen lesz újra a rendes menstruáció,illetve főként az,hogy rendes lesz-e,vagy most majd a szervezetem nem tudja,hogy mi van? Uterus Bicornis-om miatt a spirál kizárt (állítólag),semmit nem alkalmazhatok ami hormonális?Vagy csak a szájon át történő hormonálist nem??Gumi óvszertől idegenkedek,nem szeretem.Használható lenne számomra valamilyen nem hormonális helyi hatású fogamzásgátló,pl. kúp?????? Persze kiöntöm a szívem majd a nőgyógyászomnak is,de a két hét amíg nem mehetek hozzá....megőrjít a várakozás.Azért gondoltam,hogy ilyen úton fordulok szakemberhez.Kérem válaszoljon nekem!!!!! Cukor gyógyszerem:Metfogamma 500 mg.-t szedtem egészen a mai napig,most felemelték 850 mg.-ra,mert a Hemoglobin A1c-m 6,9 % Kínai ez nekem,tudom,hogy hosszútávú átlag,visszamenőleg. ( ? ) ,de ez ennyire borzasztó?? Várom válaszát!!! Köszönettel és tisztelettel:

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátlás témában

        Tisztelt Kérdező! Fogamzásgátlási lehetőségei: - Kombinált hormonális (tabletta, hüvelygyűrű): a 35 éves korig az érbetegséggel nem szövődött diabétesz nem ellenjavallja, de a 35. év után inkább mást kellene választani majd. - Csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tabletta vagy 3 havonta 1 injekció: érbetegség nálkül alkalémazható, diabéteszes érbetegség fennállása esetén csak a tabletta (Azalia, Cerazette). - A spirál a méhfejlődési rendellenesség miatt valóban nem lehet. - Óvszer és spermiumölő zselé, kúp stb. (Pantex, Pharmatex) használható. - Laparoscopos sterilizációs műtét nem kizárt. (Ha csak friss a diabétesz és nincs szövődmény, egyelőre ebben a ciklusban is nyugodtan szedje a Tri-Regolt, orvosaival történt konzultáció után majd váltanak valamire.) Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. október 26., 20:16; Megválaszolva: 2010. október 27., 23:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés