• Fogamzásgátló káros hatásai

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Előzmények: Szülés után petefészek ciszta műtét háromszor, (29, 30, 31 évesen), melynek eredményeképpen maradt egy negyed petefészek. A cisztásodás megakadályozása, vagy legalább is lassítása miatt a nőgyógyászom fogamzásgátlót javasolt annak idején egészen a menopauzáig,amit jelenleg is szedek. Másik nőgyőgyász viszont azt modja, hagyjam abba, inkább vetessem ki a maradék petefészkemet és a méhemet, mivel nem akarok már úgy sem gyereket, ne tegyem ki magam a rák veszélyének. A műtét után sem kell ösztrogénpótlót szednem, mert az is növeli a rák kialakulásának veszélyét. Kérdés: melyik nőgyógyász tanácsát fogadjam meg?

        Dr. Deli Tamás válasza a ciszta, fogamzásgátló témában

        Tisztelt Kérdező! Ha 12 éve a fogamzásgátló mellett nincs ciszta, nyilván működik a dolog. A méhet és petefészket egyébként ilyen alapon minden olyan nőnél kivehetnénk, aki már nem kíván gyereket (sőt, az epehólyagot, vakbelet, egyik vesét és a fél májat is, akkor legalább azokban sem lenne daganat...). Nem láttam persze a cisztaműtétek szövettani leleteit, de ha csak sima (ún. szimplex) ciszták voltak, butaság 12 évvel az utolsó ciszta után panaszmentes esetben nagyműtétet javasolni, néhány évvel a menopausa előtt. Szerintem szedja tovább a fogamzásgátlót. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. szeptember 13., 13:53; Megválaszolva: 2010. szeptember 16., 14:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés