Sárgatest hormon elégtelenség?!

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Körülbelül 2, 5 éve a ciklus 19-23. napján minden hónapban barna folyás jelentkezik, ami kitart egészen a menstruációig. A mennyisége nem vészes, tisztasági betét bőven elég. De ez akkor sem normális dolog. A menzit - ami kb. 2 nap rendes, tiszta vér - újabb kb 5-6 nap barnás, alvadt vér követi. A kezdetektől járok nőgyógyászhoz, aki két évig azt mondta -hormonvizsgálat, hasi/hüvelyi ultrahang után- hogy valószínű sárgatest hormon elégtelenséggel állunk szemben. Írt fel gyógyszert, de én megpróbáltam homeopátiás szerekkel rendbe tenni a dolgot. Ez sajnos azóta sem sikerült. Talán hamar feladtam...Két év után ismét elmentem egy teljeskörü vizsgálatra, miután ugyanez az orvos közli, hogy az eredményeim olyanok, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva. Nem értettem, mert sajnos a "barnázás" még mindig aktuális. 28 éve vagyok, szeretnénk gyereket, de így még neki sem merünk állni a babaprojektnek. Mi lehet a gond? Talán egy komolyabb orvoshoz kellene mennem? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza a hoszú menstruációs vérezgetés témában

Tisztelt Kérdező! Ha jól értem, a 2 nap "rendes" menses előtt és után is kb. 1 hétig, összesen tehét havonta több, mint 2 hétig vérzik, még ha csak enyhén is az idő jelentősebb részében. A leírtak valóban leginkább sárgatest elégtelenségre utalnak, de lehet az elhúzódó vérezgetés hátterében más ok is, nem tudom, milyenek lettek a vizsgálati leletei, így csak példaként említek pár egyéb lehetőséget: véralvadási eltérés, myoma, méhfejlődési rendellenesség stb. Ezzel együtt a vérzés jellege leginkább a progeszteron hormon nem kielégítő működésére / mennyiségére utal (hormonvizsgálat legutóbb nem tudom, történt-e). Én mindenképpen megpróbálnám gesztagén hormonnal megtámogatni a ciklus 2. felét, ha most már tervezik a terhességet, Utrogestannal. Persze ha nem használná, hanem csak a homeopátiában bízik, akkor nyilván azon a vonalon kell segítséget keresnie, abban én nem segíthetek, mert nem is értek hozzá, nem is hiszek benne. Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2010. július 23., 10:40; Megválaszolva: 2010. augusztus 02., 17:20
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Sebészeti traumát követően...
Nőgyógyászati rákszűrés...
Ciszta vagy petefeszekrak?
vérzészavar, hormon
Fertőzés lehet