• nőgyógyászat - fogamzásgátló

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/nő! Az elmúlt négy évben több párkapcsolatom is volt. Folyamatosan szedtem a Yadine-t 3 és fél éve. 3 hónapja abba hagytam, aztán most megint újra kezdtem egy hónapra. Azon gondolkozom, szünetet kéne tartanom, erről kérném ki az ön véleményét. És a múlt héten megérkezett a rákszűrésem eredménye. Az orvosom azt mondta, rákra ugyan negatív, de előfordulhat hogy HPV-m van, ezért el kell mennem még vizsgálatokra. Tavalyi év folyamán megkaptam a HPV oltást. Lehet, hogy e miatt? A hormonális fogamzásgátlókról még azt is hallottam, hogy csökkentik a hüvely ellenálló-képességét. Ez így van? Milyen vizsgálatokat kellene elvégeztetnem, hogy biztosan kiderüljön, milyen a hüvelyem védekező képessége? Van valami, amire oda kell figyelni ilyen téren? Válaszait előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

        Tisztelt Kérdező! Kérdéseire a válaszok sorrendben: - A fogamzásgátlóban a szünet tartása (hacsak nem tervez gyereket vagy okoz panaszt) nem szükséges. A több hónap szünet után 1-1 hónap szedés egyébként nem célszerű. - A HPV oltástól nem lesz HPV fertőzésre gyanús a cytologiai minta. - A túl alacsony ösztrogéntartalmú gyógyszer tényleg csökkentheti a hüvely ellenálló képességét, de a Yadine nem ilyen gyógyszer. Speciális vizsgálat nincs a védekezőképesség kimutatására. Esetleg max. 1-2 hetente intimzuhany használata segít a fertőzések megelőzésében. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. július 09., 09:53; Megválaszolva: 2010. július 16., 04:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés