túlzott szőrösödés

Tisztelt Webdoktorok! 25 éves nő vagyok. A probléma a túlzott szőrnövekedés, méghozzá férfias fekete, hosszú szőrzet növekedése az áll alatti területen, comb hátsó területén, köldök körüli és alatti területen valamint a mellbimbó körül. E borzasztóan zavar, nagyon kellemetlen több szempontból is. A legnagyobb probléma, hogy valószínűleg hormonális zavar áll a hátterében, amire szeretnék megoldást találni. Már több ízben küldtek részletes hormonvizsgálatra, (rendszertelen menstruáció miatt – több hónapos kimaradozás) amelyek eredményei szerint, a TTE szintem minden esetben 4, 6-4, 9 mmol/L érték között volt, de ezt az orvosaim nem tekintették nagy problémának. Egyik nőgyógyászat vizsgálat során az orvos azt is megállapította, hogy kisméretű a méhem, amit szintén ezzel a problémával hoztam összefüggésbe. A menstruációs zavar azóta megszűnt, ha nem is teljesen, de már csak pár napos késései vannak, amit én az E vitamin szedésének tudok be. A probléma, a szőrnövekedés viszont iszonyatos probléma. Egyszer egy endokrinológus professzornál is megfordultam, aki elmondása szerint mind a szőrnövekedés, mind a menstruációs zavar a súlygyarapodás és súlycsökkenés miatt van. Tény, azóta a súlygyarapodás látványos, most 98 kiló vagyok, 178 centis magassághoz. "Szimplán" testsúlycsökkentéssel a "szőr" eltűnik? Vagy javasolt más módszer bevetése is? Tudnak-e javasolni elérhető endokrinológust? Előre is köszönöm válaszukat. Tisztelettel: Szilvia Kedves Szilvia! Az enyhén emelkedett tesztoteron is okozhat túlzott szőrnövekedést, emellett kíváncsi lennék a többi leletére is, jó lenne, ha beírná őket, azzal együtt, hogy hanyadik ciklusnapon történtek a hormonszintmeghatározások. Emellett ami még fontos lenne, hogy UH-on a petefészkeken vajon látszódott-e sok apró éretlen tüsző? Nem-e zsíros, aknés a bőre? Ezek a problémák együtt utalhatnak PCOS-re, ami miatt további vizsgálatokra is szükség lehet. Az valóban igaz, hogy a fogyás sokat segíthet, ennek az az oka, hogy a túl sok zsíszövet befolyásolja a hormontermelést is, így valóban ha megindulna a fogyás, akkor javulhatnak a panaszok. Önmagában ez azonban nem megoldás. A magasabb tesztoszteronszintet antiandrogén hatású gyógyszerrel lehet kezelni. Tehát írja le az összes leletét, hátha tudok segíteni, hogy merre induljon el. Üdvözlettel, Dr. Farkas Ágnes Tisztelt Webdoktorok! / Tisztelt Dr. Farkas Ágnes! Az előző leveleünkre hivatkozva, szeretném Önnel megosztani a legfrissebb vérvételi eredményeimet. A vérvétel május harmadikán történt. Előtte csak március 8.-án jött meg a menzeszem, ami már eleve egy kis problémára utal. De május-ban 6.-án megint megjött. Ilyesmi mostanában nem fordult elő, meg is lepődtem. Az eredmények: Vérkép: Fehérvérsejt: 11, 3 Neutrofil granulocita: 68, 8, Limfocita 25, 4, Monocita 4, 4, Eozinofil granulocita 1, 2, Bazofil granulocita 0, 2, vörösvértest 4, 89, hemoglobin 135, hematokrit 0, 410, átl vvt térf 83, 8, vvt hemogl tart 27, 6, vvt hemogl konc 329, vvt térf szórás 14, 3, trombocita 487, átlagos trombocita térfogat 9, 3, Vizelet kémia: fajsúly 1, 019, pH 6, feh NEG, cukor NEG, aceton NEG, urobilinogén NORM, bilirubin NEG, nitrit NEG, hemogl NEG, ÉP vvt ÜL.-ben 1, fehérvérsejt 22, laphámsejt 4, baktériumszém 284, hialin-cilinder 1, szencsés cilinder neg, kristályok neg, kis kerek hámsejt neg, sarj gomb neg, ozmolalitás 860, 8 protrombin 102 %, INR 0, 99, vércukor 5, 4, karbamid 4, 9, kreatinin 61, becsült gfr 60 felett, nátrium 141, kálium 5, totál bilirubin 6, gamma-GT 36, alkalikus foszfatáz 192, GPT 23, GOT 22, laktáz dehidrogenáz 452, CRP 3, 89 T4 12, 9, T3 5, TSH 1, 960 FSH 2, 2, LH 3, 7, PRL 367, E2 481, PGN 19, 60, TTE 2, 2 Ebből a vér fehérvérsejtszáma és a vizelet fehérvérsejt és baktériumszáma az egy pluszos, ami valamilyen fertőzésre utal, de magam ezt nem tapasztaltam és a doktorÚr azt mondta, hogy nincs szükség semmilyen beavatkozásra. Illetve a GAMMA-GT szint van pont a felső határon és mint utána néztem az is csak rosszat jelent. A hormonvizsgálat eredményeiből lehet következtetni valamire? Mielőtt a vérvizsgálat megtörtént, volt egy általános nőgyógyászati vizsgálat, ahol megállapította az orvos, hogy 5-6 kicsi ciszta van mindkét méhemen. Kérdeztem a doktorUrat, aki vizsgált, hogy nem kellene-e több menstruációs ciklus időpontban megnézni a vérem hormonszintjét, de arra is azt mondta, hogy nincs rá szükség. Kíváncsi lennék az Ön diagnózisára. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Szabó Szilvi

WEBBeteg Szakértő válasza fokozott szőrnövekedés témában

Tisztelt Szabó Szilvi!

A hormonszintekhez mértékegységet és referenciatartományt nem írt, de ha jól értem, minden a norm. tartományban volt. Két további androgén hormon (androszténdion és DHEA-S) szintjét nem nézték, valamint a nemi hormonokat kötő fehérjét (SHBG) , ezeket talán még érdemes lenne megnézni, mert a leírt tünetek alapján mégis csak az androgéntúlsúly tűnik valószínűnek. Amennyiben minden androgén vérszintje negatív, akkor is fennálhat az ún. idiopátiás hirsutismus, ami hormonszint eltérés nélküli fokozott androgénhatás az androgének túlzott aktív formává alakulása miatt, ezért antiandrogén hatású gyógyszer (amár Cypromix, súlyosabb esetben Androcur) szedése indokolt lehet. Szerintem nőgyógyász endokrinológust keressen fel problémájával.

A vizeletben valóban van egy kis genny, sok folyadékot igyon, ha gyakori vagy fájdalmas vizelés jelentkezik panaszként, menjen vissza orvosához antibiotikumért.

Az "5-6 kis ciszta mindkét méhen" feltehetőleg néhány még éretlen tüsző mindkét petefészekben, ha ezek nem ún. PCO-s jellegűnek tűntek az ultrahangos szakembernek, akkor emiatt sem kell aggódnia.

Kérdés: 2010. május 27., 19:55; Megválaszolva: 2010. május 27., 19:55
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Hormonrendszer
Kedves Válaszadó! Egy 47 éves nő vagyok, aki már 16 éves kora óta küzd az arcán lévő erős szőrzettel.Fiatalabb koromban jártam orvosoknál, de...
Szőrösödés
Kedves Doktor Nő! Érdekelne Ön szerint hormonzavar áll a tulzott szörösségem háterében vagy csak alkat,? fekete hajam van, kreol bőr és...
Túlzott szőrnövekedés
Kedves Doktor Nő/Úr! Én egy 15 éves lány vagyok és egy hete jött meg elösször a menzeszem. Azóta de elötte is jóval, észrevettem a mellkasomon...
Hormonok kiértékelése
Meddig tekinthető normálisnak a...