• Eddig szűrték vagy nem szűrték?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        Köszönöm segítségét..még aznap menstruáltam viszont az alhasi nyomás nem szűnt meg a vérvizsgálatra sem mentem el viszont tegnap kaptam egy leletet amin hpv bevolt xve(enyhe fokú lsil) illetve gyulladás vagyes baktériumok okozta és papanicolau dg. 2es....

        bevagyok utalva 10nap mulva nőgyogyázhoz de addig is érdemes e elmennem a vérvizsgálatra lehetséges e h a székrekedés és az alhasi fájdalom  másmiatt van...és lehetséges e h ezek már valami előre haladott hpv által okozott betegség tünetei mert h számomra még mindig érthetetlen...

        ha jól értettem az olvasataim alapján maga a hpv szűrése nincs benne a tb által támogatott folyamatokban magyarán járjak félévente szűrni de csak a rákot ami azt okozza azt lehet szürni de csak ha kértem volna?

        hogyan van?

        elnézését a kissé kétségbe esetthangvételért de azt szeretném tudni hogy ebből a leletbőlm mi derül ki pontosan és egy évi rákszűrésben mi van benne pontosan...előre is köszönöm válaszát tisztelettel:Dia

        WEBBeteg szakértő válasza a HPV témában

        Kedves Dia!

        Sajnos nem másolta be a korábbi leletét, így igazából nem tudom, mi volt a panasz, és mit tanácsoltam. Csak a mostani leletet tudom elmagyarázni.

        A rákszűrés eredménye arra utal, hogy rendellenes sejteket találtak. Az elváltozás csak enyhe fokú, nem kell aggódni miatta, de biztosan vissza fogják hívni kontrollra, és ha folyásra, gyulladásra utaló panasz is van, akkor azt kezelni kell. A hasonló elváltozásokat leggyakrabban gyulladás okozza, amit éppen a HPV is okozhat. Bizonyos sejtelváltozások utalhatnak a vírusfertőzésre, ilyenkor ezt jelölni is szokták a leleten. Ez egyrészt nem baj, hiszen a nők több, mint 90 %-a átesik az élete során a HPV fertőzésen, másrészt ez csak egy gyanú, hiszen a citológus nem látja a vírust, és más is okozhat hasonló jelenséget.

        Tehát ne izguljon, visszamegy kontrollra, és a kezelőorvosával megbeszélik, hogy szükséges-e kezelés, és mikor kell a kontroll rákszűrést levenni. (ez általában 3 hónap szokott lenni)

        Ha legközelebb ír, akkor bátran másolja be a korábbi levélváltásokat, és akkor pontosabb választ tudok írni.

         


        Kérdés: 2010-03-11 21:44:04; Megválaszolva: 2010. március 11., 21:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: