• PCO szindróma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Több hónapja tartó bizonytalanság indított arra, hogy kérdéseimet ilyen módon fogalmazzam meg. 32 éves nő vagyok, PCO szindrómával, feltehetően 2 típ. diabétesszel és gyermeket szeretnék. Túl vagyok több Clostilbegyt-es kúrán eredménytelenül (nem történt peteérés). 4 alkalommal volt sikertelen inszeminációm, amit Clostilbegyt és Merional injekció előzött meg. 10 hónapja szedem az Adimet 500-at napi 3*1-et és diétázom (normál testalkatú és 55 kg vagyok). Azonban a PCO-s tünetek nem javulnak, nincsen spontán menstruáció, még Norcolut hatására is csak 1-2 napig tart. Ilyen előzmények után most március végén lesz az első lombik beavatkozásom egy "híres-neves" intézetben. Bizonytalanságom oka, hogy a PCO szindróma megállapítása után született erdeményeket eddig egyetlen orvos sem elemezte ill. magyarázta el nekem, elsősorban a meddőség problémája foglalkoztatta őket. Kérdésem, hogy valóban az volt-e az elsődleges szempont, hogy valamilyen módon "összehozzunk" egy babát, vagy magát a PCO-t kellett volna kezelni/gyógyítani? Tisztelettel megkérem, hogy az alábbi laboreredményeket szíveskedjen számomra is érthetővé tenni, valamint a fentiekkel kapcsolatos véleményét megosztani! FSH 6, 7 mE/ml LH 20, 8 mE/ml TSH 0, 939 mE/l Prolactin 183 mE/l Inzulin meghat. 8, 22 uE/ml Segítségét előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel:M.E.

        WEBBeteg szakértő válasza a PCOS témában

        Kedves Hölgyem!

        Első körben a leletről. Amit azért nem tudok értékelni, mert nem tudom, melyik ciklusnapon történt. Fontos tudni, hogy a hormonszinteket akkor lehet megfelelően elemezni, ha tudjuk, hogy melyik ciklusnapon történt a vérvétel, mert a nemi hormonok szintje ingadozik a ciklus során.

        A másik, hogy a policisztás petefészek egy sokrétű betegség. Egyrész ami probléma, hogy nincs petefészek, és a hormonszintek eltolódnak, a másik, hogy a cukorháztartás felborul. Mindkét problémát kimutatták Önnél, és mindkettőt próbálják kezelni. Azért szindróma a betegség, mert több betegség együttes megjelenése van, a kezelés ennek megfelelően több támadáspontú lesz. Ami a cél, hogy a legyen peteérés (ez tulajdonképpen a női nemi ciklus rendeződésének a jele), másrészt, hogy a cukorháztartás rendeződjön (erre is kap gyógyszert). Tehát ne izguljon, a kezelések a megfelelő irányban folytak. A PCO kezelésének ezért a célja a baba. Próbárjon sok erőt meríteni a váygból, hogy gyermeket szeretne, mert nagyon fontos lesz a kitartás a kezelések során. Nem könnyű időszak, amin most keresztülmegy, a lényeg, hogy ne adja fel. Ha szükségét érzi, bátran kérjen pszichológustól segítséget, hátha könnyebb lesz. Írjon, ha tudok még segíteni.

         


        Kérdés: 2010-03-03 22:16:30; Megválaszolva: 2010. március 03., 22:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: