• Mióma és méh eltávolítása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/Úr!

        Édesanyámnak (51 éves) 5 cm-es mióma van a méhfalán, és az orvosok azt mondják, hogy a miómával együtt az egész méhét és mindenét el kell távolítani, mert "azt úgy szokták". A kérdésem: miért? Ha van egy dudor a kézfejemen az egész kezemet csuklóból levágják? A mióma egy a méhfalból kinőtt jóindulatú daganat, az ő esetében legalább is jóindulatú. Miért nem lehet csak azt eltávolítani, miért kell az egész "nőiességét" eltávolítani? Joga van e ahhoz hogy csak a mióma eltávolításba egyezik bele, a méheltávolításba pedig nem? Hisz vannak a betegnek jogai! És a méheltávolítás mivel jár? Nyilván sok pihenéssel, de a hormonháztartása teljesen fel fog borulni, és lelkileg is nagyon megviselné. Utánanéztem annak a lehetőségnek, mely szerint lehetőség van embolizációs műtétre, mellyel csak a miómát tápláló eret zárják el, és az nem nől tovább, és így a nagyműtétre sem kerülne sor. Viszont ez elég költséges számunkra, mégha egy részét az OEP fizeti is.

        Mielőbbi válaszát nagyon köszönöm! Egy gyermek, aki nagyon szereti és félti az anyukáját.

        WEBBeteg szakértő válasza a mióma témában

        Kedves Kérdező!

        Amennyiben édesanyjának nincsenek panaszai (pl. állandó jellegű vérzészavar, alhasi görcsös fájdalmak, vizelési problémák), egyáltalán nincs szükség műtétre, mert a változó kor beköszöntével a myoma méretben össze fog zsugorodni. Ha van panasz, csak akkor kell a műtéten gondolkozni, és természetesen nem kell az egész méhet eltávolítani, a myomát ki lehet ágyazni.
        Amikor ilyen esetekben műtétet végzünk, azért veszünk ki általában mindent (50 éves kor fölött), hogy a későbbiekben sem méhnyak, sem méhnyálkahártya, sem pedig petefészek rák ne fordulhasson elő.
        Az embolizáció is jó alternatív megoldás, de hangsúlyozom, csak akkor érdemes belevágni, ha van anyukának panasza.


        Dr. Juhász A. Gábor
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2010-02-27 22:21:58; Megválaszolva: 2010. február 27., 22:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.