• Probléma-e, ha fogamzásgátlót szedek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Doktor Úr/Nő!

        15 évesen menstruáltam először, majd egy évig rendszeres is volt, azóta 2-3 hónap néha kimarad, de volt már 8 ill. 5 hónapos kimaradás is. Novemberben elmentem nőgyógyászhoz, mivel már fogamzásgátlót is szerettem volna felíratni. Elküldött vérvételre és ultrahangra is. Az ultrahangot végző orvos azt mondta, hogy a cukros ételek fogyasztása tekintetében kéne visszafognom magam, valamint nem ajánlja a fogamzásgátlót mert utána lehet, hogy nem eshetek teherbe később. amikor az összes eredménnyel visszamentem a kezelőorvoshoz, nem mondott sokat csak elküldött még egy vérvételre melyhez szőlőcukrot kellett kiváltani (a pontos megnevezését a vizsgálatnak nem tudom, és csak pár hét múlvára kaptam időpontot), valamint fogamzásgátlót (sodette) írt fel. Amikor rákérdeztem, hogy ez nem gátolja-e majd a teherbeesést azt felelte, hogy nem, sőt még elő is segíti később. Most mit kéne tennem? Beszedjem a fogamzás gátlót vagy ne?   Nem igazán tudom kire hallgassak. Segítségét előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a PCOS témában

        Kedves Hölgyem!

        Az eddigi leletek alapján valószínűleg PCOS-e van. Ez egy olyan hormonális rendellenesség, amikor nem következik be peteérés, emiatt apró ciszták alakulnak ki a petefészkeken, aminek vaskos fala van, így a peteérés még inkább nehezített. Gyakran a cukorháztartás is felborul az összetett hormonzavar miatt, ezért küldték el cukorterhelésre is. A fogamzásgátlót ettől szedheti, amire számítani kell, hogy amikor a gyógyszert abbahagyja, akkor gyakran gyógyszeresen kell a peteérést segíteni, de emiatt ne aggódjon, ebben a hormonális eltérésben fogamzásgátló nélkül is ugyanaz a kezelés kell, ha valaki babát szeretne. Kövesse bátran a kezelőorvosát.

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-22 19:53:04; Megválaszolva: 2010. február 22., 19:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: