• A laparoszkópia biztos dignózist ad a petevezeték állapotáról?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr. Nő/Úr!

        Egy héttel ezelőtt méhen kívüli terhességgel műtöttek, a laparoszkópia után a dr. azt mondta, hogy a bal oldalon megmaradt petevezetékem ép. Az előző orvost felhívtam, ő azt mondta, hogyha ezen a műtéten túl vagyok, akkor majd megcsinálja a HSG-t is. (az első orvos már nem dolgozik, csak magánkórházban, az operáló orvoshoz ügyeletben kerültem - csak hogy miért beszélek 2 orvosról)

        Kérdésem: a HSG valóban szükséges-e laparoszkópia után? Tudom, hogy a teljes gyógyulás 6 hét, a dr. 3 hónap várakozást mondott, de ha esetleg 3 hónapnál korábban esek teherbe, akkor az okozhat-e bajt? Kistesót nagyon szeretnénk, a fiam most 6 éves, tehát sokáig nem szeretnénk húzni, és mivel most még ép a petevezető...

        Utolsó kérdésem: fél évvel ezelőtt végzett epekő műtét okozhatott bajt a jobb oldali petevezetőben, hogy ott tapadt meg a terhesség?

        Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        T.-né Gabi

         

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a méhen kívüli terhesség témában

        Kedves Gabi!

        Laparoscopia során csak akkor tudják megállapítani, hogy átjárható-e a etevezető, ha kifejezetten ezt vizsgálják, ez kívülről nem látszik. Ilyenkor egy speciális kék színű anyaggal próbálják meg átfújni a méhnyak felől az üregrendszert. Ha ez nem volt, akkor nem tudhatják, hogy átjárható-e a petevezető. Ezek alapján mondta orvosa, hogy a HSG-t megcsinálja, hogy lássák, az ép petevezető átjárható-e.

        Az epekő műtét nem befolyáslja a kismedencie szerveket, teljesen máshol végzett beavatkozás.

        Minden terhességmegszakítást követően, legyen az abortusz, vetélés, méhen kívüli terhesség legalább 3 hónapot kell vérni a követező terhességgel, hogy a kismedencei szervek állapota megfelelő legyen, a szervezetnek hagyni kell időt, hogy felkészüljön a következő terhességre, várjon türelmesen.

         


        Földi Gyula
        gyógytornász-fizikoterapeuta Itt kérdezhet

         Földi Gyula
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-20 21:25:26; Megválaszolva: 2010. február 20., 21:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Férfi inkontinencia
        Tegyen ellene! Töltse le a férfi gátizomtorna füzetet!
        Tiszta orrok, nyugodt napok
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Hirdetés