HPV terhesség alatt - Lehet esetleg több törzs is a szervezetemben?

Tisztelt Doktornő /Úr!

33 éves vagyok. 2009. november közepén 5 hetes terhességet állapított meg a nőgyógyászom. Ezzel egyidejűleg rákszűrést végzett, bár az előtte 2009 áprilisban negatív lett, P2. December elején megkaptuk a megismételt eredményt is, P4, CIN3, és a HPV 16-os törzse. Műtétre (conisatio) küldött a SOTE 1. női klinikájára. A terhességem 12. hetében végezték el a műtétet, sikerült, a baba is jól van, szépen fejlődik. Én panaszmentes vagyok minden szempontból, most 17 hét hetes. HPV oltást a korom miatt nem kaptam (mert elmúltam 26 éves), bár ezt most sem értem. A szülés után meg fogom kapni.

Sajnos néhány kérdésre nem kaptam választ egyik orvostól sem.

Lehetséges, hogy fél év alatt eddig jutott a betegség, és én semmit sem érzékeltem belőle? Nálam nem jelentkeztek sem szemölcsök, sem semmi egyéb. Viszont most nem tudom, hogy a műtét után ha az új eredmény jó lesz (még nem kaptam meg), akkor sem gyógyultam meg? Kérhetek valami pl gyógyszeres kezelést a fertőzésre? Azt tudom, hogy a férjem is fertőzött, már azt is megtudtam, hogy orális szex utján is fertőz ez a vírus. Elképzelhető, hogy a nálam kialakult baj miatt esetleg hajlamosabb leszek más területen daganatos megbetegedésre? Ő kaphat valami kezelést, hogy ne kelljen félnem, félnünk életünk végéig, hogy visszafertőz? Lehet estleg több törzs is a szervezetemben? Ha igen, mindet kimutatta volna a teszt?

Elnézést kérek a több kérdésért. Válaszát előre is köszöm.

Tisztelettel:

Magdolna

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a HPV témában

Kedves Kérdező!

1. Számomra kissé furcsa, hogy 7 hónap alatt ilyen drasztikus változás állt be a rákszűrés eredményében. Amennyiben a műtét szövettana jó lett, akkor nincsen aggódni valója.
2. A HPV oltást szerintem a 12. hét után megkaphatta volna. Az oltóanyagban nincs vírus, csak a vírust burkoló fehérje van beletéve, és az immunrendszerét stimulálja, hogy a HPV fertőzést könnyebben eltakarítsa. Terhesek is megkaphatják.
3. Amennyiben a párja HPV pozitív, akkor Isoprinosie-t kellene szednie, hogy ő is erősítse az immunrendszerét.
4. Amennyiben kegyed megkapja majd az oltást, akkor nem kell a jövőben aggódnia a méhnyakráktól.
5. Amennyiben HPV tipizálást célzottan végeztek, akkor kimutatott volna mást is, nem csak a 16-ost.

Dr. Juhász A. Gábor
Kérdés: 2010. február 18., 18:57; Megválaszolva: 2010. február 18., 18:57
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászat
Nuvaring használata több mint 4...
Hova forduljak?
Lehetek terhes?
Mi okozhatja a panaszaimat?