• Epilepsziás menstruációs zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves doktornő! Lányom 13 éves, 11 évesen kezdett menstruálni, 1évig 30 napos ciklusokkal minden renben volt. 2008. januárban epilepszát állapítottak meg nálla, convulex retard 500mg-ot szed. Ekkor 60kg volt, pár hónap múlva közel 18 kg-ot hízott és elmaradt a menstruációja, ami azóta sem tért vissza. Voltam vele gyermeknőgyógyászaton, ultrahang vizsgálaton, teljes vérképetis csináltak, pajzsmirigy is hormon vizsgálattal együtt, minden negatív lett. Ekkor endokrinológiai rendelésre mentünk, ahol a labor lelet megnézése után csak annyit mondtak, hogy fogyjon le és mozogjon. Lehetséges, hogy a Convulex miatt maradt ki a menszesze? Illetve mit tehetnék még érte, hova vigyem vizsgálatra? Köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruáció kimaradása témában

        Kedves Hölgyem!

        A gyógyszernek nem mellékhatása a menstruáció kimaradása, inkább görcsös menses jelentkezhetnek.

        Tudom, nagyon nehéz lehet elfogadnia, de 78 kg egy 13 éves lánynak már nagyon sok. És bizony a hízás, éppúgy, mint a fogyás jelentősen befolyásolja az egész hormonháztartást, emiatt rendszertelen vérzéshez, vagy a vérzés teljes kimaradásához vezethet. Nem kell a lánykát további vizsgálatokra, vagy más orvosokhoz vinne, hanem először tényleg fogynia kell. Bár nem ismerem a leleteket részletesen, de náhány hónap alatti 18 kg mindenkinek, még egy fenőtt esetében is nagyon megzavarhatja a szervezet működését. Akkor sem lenne mensese a kislánynak, ha pl. 2 hónap alatt ezt a súlyt elvesztené, mindkét irányba igaz ez.

        Amit tehet a kislány érdekében, hogy tökéletesen megváltoztatja a táplálkozási, és mozgási szokásaikat. Ha egyedül nem megy, akkor szakértők segítségét kell kérnie, ide is írhat bártan segítségért. Nemcsak a rendszeres menses miatt, hanem a lányka egészsége érdekében is fogynia kell. Ha a kívánt súly eléri, és a menses még nem rendszereződik, akkor kell csak ismételten gyermeknőgyógyászatra menniük, hogy a hormonvizsgálatokat megismételjék. Írjon bártan, ha segítségre, vagy tanácsra van szüksége.

         


        Dr. Farkas Ágnes
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2010-02-13 15:30:15; Megválaszolva: 2010. február 13., 15:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.