Sötétbarna folyás

Tisztelt Doktornő! 27 éves vagyok, tanácsot szeretnék Öntől kérni. A problémám kicsit összetett és voltam orvosnál is, de igazából semmire nem kaptam választ. Január 4-én voltam orvosnál, a szokásos évi vizsgálat miatt és fogamzásgátlót (Nuvaring hüvelygyűrűt) írattam.(Régebben Tri-Regolt szedtem, aztán amikor a párom kiment külföldre, abbahagytam és 3 évig semmilyen fogamzásgátlót nem szedtem.) Kb. január 10-én észrevettem, hogy a vizeletemnek erősebb szaga van és a hüvelyem is kicsit kellemetlen szagú. Gondoltam pár nap múlva menstruálok, biztosan azért. Közben 13-án fürdés közben azt vettem észre, hogy a jobb mellemből enyhe nyomásra fehér, tejszerű váladék jön. Nem sok, csak egy kis csepp. Megijedtem, így 15-én újra elmentem orvoshoz, azt mondták semmi probléma nincs ezzel, lehet hormonváltozás miatt.(Tényleg így van? ) Mivel aznap jött meg a menstruációm, a kellemetlen szagot nem említettem. A menstruációm is furcsa volt most. Eddig mindig 6 napig tartott, az első két nap erősebb vérzéssel, most 8 nap volt és nem volt olyan nap, amikor erősebb lett volna a vérzés. A 2. napon elkezdtem a hüvelygyűrűt használni. A kellemetlen szag a menstruáció alatt eltűnt. Aztán ahogy elmúlt a menstruációm, a kellemetlen szagot ismét lehetett érezni és vele együtt sötét barna folyásom is lett kis alhasi fájdalommal. Ezért 27-én ismét orvoshoz fordultam, aki nem talált semmit. Ettől függetlenül felírt egy Mycosyst-Gyno tablettát. Most ott tartok, hogy a kellemetlen szag eltűnt, viszont nagyon sötét barna a folyásom, a mellemből néha még mindig jön egy csepp váladék. A hüvelygyűrűt vasárnap (febr. 7-én) kell kivennem, de nem tudom merjem-e folytatni egy hét múlva. Mitől lehetnek ezek? A hüvelygyűrűtől? Bár a kellemetlen szag már a használata előtt kezdődött. Azért is félek folytatni a fogamzásgátlót, mert régen amíg Tri-Regolt szedtem, havonta-kéthavonta gombás hüvelyfertőzésem volt, de amióta abbahagytam, abban a három évben nem volt semmi problémám. Viszont még kb. 2 évig nem szeretnénk gyereket. Milyen lehetőségeink vannak még a fogamzásgátlásra, ami biztonságos is? És ha azt ajánlja, hogy folytassam ezt, mit tegyek a gombás fertőzések megelőzése érdekében? Válaszát előre is köszönöm! Melinda

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a hüvelyfertőzés, magas prolaktin szint témában

Kedves Melinda!

A hüvelygyűrűt most egy időre biztosan abba kellene hagynia. Nem ez okozza a problémát, de lehetséges, hogy olyan eltérés van, ami miatt nem lehet homronális fogamzásgátlót szednie. El is mondom, mikre gondolok.

A kellemetlen szag, és a barnás folyás hüvelyfertőzésre utal, a pecsételést egyébként az első hónapokban bármely fogamzásgátló kiválthatja, ettől egyedül nem kell tartani, elmúlna valószínűleg magától is. A kellemetlen szag inkább bakteriális fertőzésre utal, ezért lehetséges, hogy a Mycosyst Gyno nem segített, mert az csak a gombás betegséget szünteti meg.

A másik dolog az, hogy amikor valakinek a melléből (akár egyikből, akár mindkettőből) váladékozás van, az mindenképpen vizsgálatot igényel. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, tudni kell az eredetét. Mivel 27 éves, ezért emlő UH-ra van szükség (a mammographia ilyenkor nem ad jó eredményt), hogy lássák, nincs-e valamilyen egyoldali elváltozás, ciszta, ahonnan jöhet váladék. Ha egyértelműen tejszerű a váladék, valószínű, hogy amásik mellből is lehet préselni, akkor viszont belgyógyász-endokrinológushoz kellene mennie, hogy a hormonszinteket ellenőrizzék, mert magas prolaktin szint okozhat tejelválasztást. Ezt gyógyszeresen is lehet kezelni a kivizsgálást követően, viszont fogamzásgátló ilyenkor nem javasolt, mert még jobban megemelheti a prolaktin szintet. Tehát még nem kell lemondani a fogamzásgátlóról, de mindenképpen további vizsgálatot igényelnek a panaszok. Ha szükségét érzi, keressen fel másik orvost.

 

Kérdés: 2010. február 11., 09:40; Megválaszolva: 2010. február 11., 09:40
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászat
Nuvaring használata több mint 4...
Hova forduljak?
Lehetek terhes?
Mi okozhatja a panaszaimat?