• HPV betegség és szűrés - hogy alakulhat ki?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/Úr! Az lenne a kérdésem, hogy a HPV, hogy alakulhat ki? Miket kell betartani(? ) hogy megelőzzük a betegséget. El lehet úgy is kapni, ha tartós a kapcsolatban él a személy (hűséges az ember a párjához)? Vagy más alkalomkor is "elkapható"? Hogy zajlik le egy ilyen fajta szűrővizsgálat? Köszönöm a választ: ANY

        WEBBeteg szakértő válasza a HPV fertőzés témában

        Kedves Any!

        A HPV-nek rengeteg fajtája van, a leginkább azt lehet megfogalmazni, hogy egy részük jóindulatú elváltozásokat okoz, ilyen a condyloma, másrészt sok-sok év alatt vannak olyan típusok, melyek rosszindulatú elváltozásokhoz vezethetnek, ilyen a méhnyakrák.

        A vírus egy nemi úton átvihető kórokozó, de időnként megfigyelhető a szoros közelségben élők között is fertőzés. A megelőzés az óvszeres védekezés csak részben jelent megoldást, sajnos nem 100 %-os a védelem, mert a gáton máshol is jelen lehet a vírus. Alapvető higiéniás szabályok betartása nagyon fontos, különösen fogyelni kell a közös wc, és törölköző használatára, amennyire lehetséges idegen helyen kerülni kell a közvetlen kontaktust. Pl. ne üljön le a wc-re idegen helyen. A tartós párkapcsolat az egyik legbiztonságosabb módszer, ilyenkor a legkisebb az esélye a fertőző betegségek átvitelének.

        A HPV szűrésre akkor van szükség, ha felmerül, hogy jelen van a vírus. Tehát vagy szemölcsök jellenek meg a nemi szerveken, vagy rákszűrés alkalmával citológiai eltérés jelenik meg, és felmerül, hogy HPV okozta azt, akkor szintén el kell végezni a szűrést. Egyszerű mintavétellel történik a vizsgálat, hasonló eszközzel, mint amivel a rákszűrést végzik, és speciális laborban mutatják ki, ha jelen van a kórokozó.

         


        Dr. Farkas Ágnes
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-02-06 13:37:44; Megválaszolva: 2010. február 06., 13:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: