• Elkerülhető-e a műtét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        36 éves nő vagyok, van egy 9 éves fiam.

        A menstruációm 30 napos szokott lenni, az utolsó két hónapban 36, illetve 40 napra jött meg. Amúgy is 7 napos szokott lenni, de az utolsó 2-3 napban már gyenge. Most viszont erős, 7 napos vérzésem volt. Fájdalmaim sem előtte, sem közben nem voltak. A nőgyógyász a köv. állapította meg ultrahanggal: Myoma corp submucosa. UH: R-nagy ut-ban 32mm×32mm myomagóc, ov-ok rendben. MIRENA spirált javasolt, de ha ez nem jön be, akkor szóba került a műtét, hogy elveszíthetem a méhemet. Én viszont még szeretnék gyereket szülni.

        Ő férfi orvos, szeretném egy női nőgyógyász véleményét is kikérni, és egyáltalán szeretném elkerülni mindenféleképpen a műtétet. Kérem adjon tanácsot, mit tegyek, illetve ha kérhetnék olyan nőgyógyász címet, ahol nem rögtön a "kukában végezheti a méhe" kijelentéssel "vigasztalja" az orvos, hanem minden lehetséges megoldást kieszközöl, hogy még anya lehessek, és nő maradjak!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a mióma témában

        Kedves Hölgyem!

        Nem kell ennyire izgulnia, az biztos, mert egy mióma miatt nem indokolt a méheltávolítás. Amennyiben panaszokat okoz, mint bő, hosszantartó vérzés, de Ön még szeretne gyermeket, akkor a megoldás a mióma enukleációja, vagyis a mióma eltávolítása a méhről. Nem tudom, pontosan hol helyezkedik el a mióma, időnként technikailag nehezebb lehet az eltávolítás, ettől függően kell nagyobb gyakorlattal rendelkező orvossal beszélnie. Ami nagyon fontos, hogy nem attól függ, hogy férfi, vagy nő az orvosa, nekem elhiheti.:) Tehát szögezze le, hogy még szülni szeretne, és ettől függően kell kezelni is. Remélhetőleg a Mirena csökkenteni fogja a mióma méhét, és szükség szerint még könnyebb lesz eltávolítni, ne izguljon. Ha nem segít a Mirena, és nem jutnak dűlőre a műtéttel kapcsolatban az orvosával, akkor írjon bátran, és megpróbálok segíteni orvost keresni, talán még nem olyan sürgető, szerintem egyelnőre műtétre se gondoljon.

         


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2010-02-03 22:51:28; Megválaszolva: 2010. február 03., 22:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.