Candidiasis?

Tisztelt Dr. Úr/ Dr. Nő! Ez év májusában a nőgyógyászom egy csúnya candida fertőzést állapított meg, írt fel Gynazol krémet és irrigáltam is. Azóta kétszer is kiújult a fertőzésem, amit Canesten Combival kezeltem. Bár a hüvelyfertőzés tünetei elmúltak, a közérzetem nagyon rossz. Állandó étvágytalanság, hányinger, és migrénes fejfájás keseríti meg a mindennapjaimat. Többször depresszív hangulatba kerülök, félek, hogy ez candidiasis. Bár ez év májusában kezdtem kezeltetni magam, már előtte is észleltem a fertőzés tüneteit...Kialakulhatott ez a betegség? És ha igen, hogy lehetne orvosolni? Kialakulhat-e emiatt meddőség, van erre vizsgálat? Nagyon aggódom!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a hüvelyfertőzés témában

Kedves Hölgyem!

A nőgyógyászati fertőzést először ki kell kezelni. Az egyéb panaszokat rengeteg probléma okozhatja, és nem fognám ezt egy gombára. Különösen nem egy olyan gombára, ami természetesen van jelen a szervezetben, csak bizonyos hatásokra túlszaporodik, és ekkor okoz fertőzést. Így inkább az okokat kell kiiktatni.

Először is a nőgyógyászati oldalról: jó lenne, heteken át tartó, szájon át szedhető gyógyszeres kezelést kapnia, ami mellett az irrigálás jó dolog, de max. heti 2x lehet alkalmazni, amit mindig kövessen egy Gynflor tabletta (hüvelytabletta), amiben lactobacillus van, így a normál flórát helyre tudja állítani. Az irrigálót hetente fertőtlenítse ki.

Pamut bugyi, amit magas hőfokon moshat, nem irritáló intim lemosó, szükség esetén egyszerű gyógyszertári lemosó a legjobb. Az illatosított wc-papírt, betétet pedig el kell felejteni.

A másik, hogy az emésztése biztosan nincs rendben, így valószínű, hogy általános változtatásokra lenne szüksége. Teljes kiörlésű pékárukra kell áttérni, és több joghurt, kefír, zöldség bevezetése, könnyebb ételek fogyasztása biztosan segíthet, szükség esetén kérjen tanácsot szakembertől. Itt semmiképpen sem a candida-diétára gondolok, hanem táplálkozás-tanácsadó tud segíteni a megfelelő értend kialakításában.

 

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. november 15., 15:18; Megválaszolva: 2009. november 15., 15:18
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Menstruáció kimaradás
Sebészeti traumát követően...
Nőgyógyászati rákszűrés...
Jaydess levétele
Ciszta vagy petefeszekrak?