• Felvilágosítás ideje

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Szeretném megkérdezni, hogy mikor ajánlatos felvilágosítani a gyermeket a szexuális együttléttel kapcsolatban, illetve hány évesen vigyük el nőgyógyászhoz először? Női orvoshoz vigyük-e? Kislányom 12 éves, elég szégyellős. Nem szeretném, ha barátnőktől tudná meg ezeket a dolgokat (tévesen). Az alap dolgokról felvilágosítottam (menstruáció, nemi szervek)de ez ügyben tanácstalan vagyok! Még nem érzem, hogy itt lenne az ideje, de szeretném a tanácsukat kérni! Előre is köszönöm a segítséget!

        WEBBeteg szakértő válasza a nőgyógyászat témában

        Kedves Hölgyem!

        A felvilágosítást inkább hamarabb kezdje el, mint későn. Elég idős már a kislány, hogy megértse a lényeget, nem kell túl sok részletet elmesélnie, ne aggódjon. A lényeget mondja el, hogy a kapcsolatuk szorosabb legyen, és bátorítsa a kislányt, hogy bármi kérdése van, szóljon, még akkor is, ha cikinek, lényegtelennek tartja, mert lehet, hogy pont ezen múlik egy fontos dolog.

        Nőgyógyászhoz még teljesen felesleges elmenniük. Beszéljenek erről is nyugodtan, hogy amikor szexuális életet fog élni, akkor inkább előbb, mint utóbb el kell menni nőgyógyászhoz. Mesélje el, hogy ott mi történik majd, hogy ne féljen a vizsgálattól. Nem írja, megjött-e már a menses, de még nem késő. Ha viszont kb. 15-16 éves korig nem lesz, akkor el kell menni gyermeknőgyógyászati szakrendelésre, ahol bizony sok kislány is megfordul, nem kell izgulni. Még az egészen kicsi (3-4-5) éves lánykáknak is lehet panaszuk. A vizsgálat a kornak, helyzetnek megfelelő lesz, szűz lányoknál hüvelyi vizsgálat nem szokott történni. Amennyiben panaszok, vagy vérzészavar lenne, akkor is vizsgálatra lesz szükség. Érdemes minnél hamarabb rászoktatni a lányát a mensesnaptár vezetésére, és azt is beszéljék át, hogy miket fog az orvos kérdezni, hogy semmi se érje váratlanul.

        Azt, hogy női, vagy férfi orvoshoz menjenek-e, amikor eljön az ideje, akkor inkább a lányka döntse el. Persze előtte érdeklődni kell az adott kórházban, rendelőben a lehetőségekről.

         

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        Kérdés: 2009-10-24 13:32:03; Megválaszolva: 2009. október 24., 13:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mehszajsebem van b nagyságú 28eves nő vagyok, most vette le a doki a rakszurest, áprilisban járt le az egy év. Leecsetelte a sebet, de még mindig friss vér jön, kis mennyiségben. Ez normális? Vajon mehnyakrak tünete ez?mikroszkoppal nem látott...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Rákgyógyítás
        Így vesz részt a mesterséges intelligencia a kezelésben.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció