Vérkép

Sajnos csak a ciklus 19. napján végzett vérvételhez kaptam referenciaértékeket:

LH:   7, 17 mU/ml (follukuláris fázis: 1, 10-11, 60; ovulációs fázis: 17-77; luteális fázis: 0-8)

FSH: 2, 96 mU/ml (follukuláris fázis: 2, 80-11, 30; ovulációs fázis: 5, 8-21; luteális fázis: 1, 20-9, 00)

Progeszteron: 21, 40 nmol/L (follukuláris fázis: 1, 00-3, 80; ovulációs fázis: 1, 50-5, 50; luteális fázis: 2, 30-56, 60)

A ciklus harmadik napján végzett vérvételhez csak ennyit kaptam:

PROL.179 mU/l; TEST. 3.78 nmol/L; LH. 1.88 mU/ml; FHS. 4.60 mU/ml; GTO. 4.39 mmol/L; GT60. 8.0 mmol/L; GT120. 6.3 mmol/L; ESTR. 131 pmol/L; SHBG. 41.6 nmol/l; INZ. <2.00; DHES. 8, 79.

Időközben visszamentem az endokrinológus-nőgyőgyász magánrendelésre, ahol az orvos azt mondta, hogy ezekkel az eredményekkel minden rendben van, a hajhullásra pedig fölösleges szedni bármit, mert a hajhagymák egyensúlyba jöttek a fogamzásgátló abbahagyása után, ezért hullik egyszerre minden hajszálam. Mivel több helyen olvastam, hogy nőknél a tesztoszteronszint felső határa 2, 6 nmol/L, úgy gondolom, hogy az én 3, 78-as értékem magas. Erre azt válaszolta az orvos, hogy ez nem jelent semmit, mert mindenkinek másképp érzékeny erre a szervezete, és látott ő már olyat, hogy valaki 0, 5-ös tesztoszteronnal szőrösödött és kopaszodott. Azt mondta, ha olyan magas lenne ez az érték, nem lenne peteérésem sem, de mivel a menstruációm rendben van, ezzel nem lehet gond, és a teherbeesést sem akadályozhatja. Ez valóban így van? Viszont már több mint egy fél éve abbahagytam a fogamzásgátlót, és még mindig nem javult a helyzet. Most fog következni az átjárhatósági vizsgálat, az ultrahang, de jelen pillanatban jobban aggaszt a hajhullásom.....

Aggódom, ha nem teszek ellene, rosszabb lesz a helyzet. A hajszeszek, a kapszulák nem használnak, de hát ezek egyébként is felszínesek. Az orvos még hozzátette, hogy ha a tesztoszteron szintet csökkenteni akarom, Diane 35-öt kell szednem, ez lehet megoldja a kozmetikai gondokat, de ettől még nem leszek terhes. Én pedig babát szeretnék.

Nem szeretném megkérdőjelezni az orvosom szaktudását, de Ön szerint valóban nem kell tennem semmit, és magától minden helyrejön? Tényleg nem számít a tesztoszteron érték? Esetleg létezik erre valamilyen természetes megoldás? Teák vagy hasonló módszerek, amik segíthetnének?

Válaszát előre is köszönöm szépen, és elnézést a hosszú levélért!

Dr. Csuth Ágnes válasza tesztoszteron témában

Kedves Hajhullásos!

Egyáltalán nem biztos, hogy a tesztoszteron miatt hullik a haja. Én legelőször góckutatást végeztetnék magánál, mivel lehet, hogy egy gyulladás van a szervezetben. Én sem gondolom, hogy a tesztoszteron miatt hullik a haja, viszont a gyulladásos góc gyakran okoz hajhullást. Tehát menjen el vizsgáltassa ki magát góc ügyileg és nézesse meg mi a helyzet, mert szerintem azért hullik a haja.

A hormonleletei szerintem is rendben vannak.Üdvözlettel: Dr. Zsirai László nőgyógyász

Kérdés: 2009. szeptember 16., 14:25; Megválaszolva: 2009. szeptember 16., 14:25
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mit tegyek, van-e más megoldás?
Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen gyógyszert ajánlanak ha túl magas a tesztoszteron szintem, nő létemre. Az endokrinológusom Dexamethason...
HPV lelet èrtelmezés
Hormonprobléma
Mennyi esélyem van?
Betadine hasmenéy