Peteérés

Tisztelt Doktornő!

Előző levelem és az Ön válasza következő volt:

"A történetet elejéről írom, hogy érthető legyen (Részletekre már rákérdeztem korábban is) .

28 éves vagyok, férjemmel lassan babát szeretnénk. A menstruációm 14 éves koromban jött meg először, mindig 33-35 napos ciklusaim voltak. 19 éves koromban kivették a bal petefészkem cysta miatt. 2003-tól szedtem fogamzásgátlót, tavaly tavasszal hagytam abba (de csak most tavasztól próbálkozunk a babával) . A gyógyszer abbahagyása után is minden hónapban megjött, magához képest majdnem mindig pontosan, de még hosszabbak lettek a ciklusok, ált. 37-38 nap. Azóta a bőröm is elég pattanásos, mondjuk a gyógyszer előtt is az volt. Az utóbbi 3-4 hónapban a vérzés előtt 2-3 nappal barnás pecsételés jelentkzik, s múlt hónapban 31 napra jött meg. Ekkor felkerestem a nőgyógyászom (akinek már hamarabb is mondtam, hogy hosszú a ciklus) , aki megvizsgált (ultrahang nem volt) . Nem talált semmit, így elküldött vérvételre. Erre a ciklus 24. napján került sor. Az eredmény negatív lett, azt mondta minden egyensúlyban van, próbálkozzunk. Sajnos az értékeket szám szerint nem tudom.

A kérdésem a következő: nem kellene további vizsgálatokat csinálni? Ultrahang, vagy vérvétel a ciklus más napjain? Váltsak esetleg orvost? Vagy túlaggódom a dolgokat? Hőmérőzöm reggelente 2. hónapja, az első elég össze-vissza görbét mutatott, de most a második normálisnak tűnik.

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: nórika81

     
 

Kedves Nóra!

Az Ön átlagosnál hosszabb ciklusai, ill. az előzményi petefészek eltávolítás  mindenképpen indokolják a további kivizsgálást. A ciklus 2-3. napján indokolt volna FSH, LH, E2, PRL, TSH meghatározás (alaphormon-profil) . A ciklus 14-16. napján ultrahang vizsgálat javasolt.
A patikában kapható ovulációs teszt, ezzel otthoni körülmények között kideríthető, van-e az aktuális hónapban petesejt-érés. (Ez a hőmérőzésnél megbízhatóbb módszer.)

Üdvözlettel: Dr. Sápy Tamás

Nos, azóta vettem törpemikroszkópot a patikában és használom is. Ciklus közepén több nap is páfrányos ábrázatot mutatott, sőt akkor is, mikor a hőmérséklet leesett. (Próbálkoztunk is, s még van 2-3 napom reménykedni.)  Tehát akkor valószínűsíthető a peteérés, ugye? Olvastam valahol, hogy az is meghosszabbíthatja a ciklust, ha van ugyan peteérés, de nincs tüszőrepedés. Ez igaz? Ezt hogy lehet kezelni? Tüszőrepesztő injekcióval? Vagy ennél bonyolultabb?  Hónap végén tervezem, hogy visszamegyek a nőgyógyászomhoz további vizsgálatokra, mert most szabadságon van. De addig is szeretnék tájékozottabb leni, ezért várom válaszát, s az előzőt is köszönöm!

 

Üdvözlettel: nórika81

Dr. Farkas Ágnes válasza peteérés témában

Kedves Nórika!

A törpemikroszkópnál még pontosabb eredményt kaphat az LH-ovulációs teszt segítségével, ami azt a hormont mutatja ki, aminek ilyenkor megemelkedett a szintje, de a törpemikroszkóp eredményei is bíztatóak.

Azt pontosan UH-al lehetne követni, hogy az érésben lévő tüsző megérik-e, legalább 22-25 mm-esnek kell lennie, majd lehet látni, hogy eltűnik (összeesik) , és nagyon kevés zsbad folyadék van a hasüreg legmélyebb pontján.

Ha nincs peteérés, erre lehet gyógyszert szedni, illeve injekciós kezelés is, de ehhez már meddőségi kivizsgálás, és ebben jártas orvosra lesz szüksége.

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. augusztus 08., 17:59 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 08., 17:59
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Peteérés?
Tisztelt DR! Lányom 4 évig szedett fogg. tbl-át, amit egy éve abbahagyott! Utána hónapokig nem menstruált, majd gyógyszerrel / Norc./ megjött....
hormonvizsgálatok eredményének...
Tisztelt Nőgyógyász! Szeretném a segítségét kérni a 2 hormonvizsgálati eredményem értékelésében. 25 éves vagyok. Menstruációm elég erős...
Peteérés követése
Tisztelt Doktor Úr! Most hagytam abba a fogamzásgátlót (Nuvaring) . Elkezdtem hőmérőzni és vettem ovulációs tesztet is. A hőgörbe és a teszt...
Peteérés
Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy lehetséges-e az hogy van peteérés de a tüsző csak rá egy hét múlva reped meg?...
Peteérés hiánya. Ajánlott...
Kedves Doktor Úr/Nő! Rendszertelen havi ciklus miatt vérvétel történt nem rég. Az eredmények azt mutatták, hogy nincs peteérésem. Mivel nem...