Mell- és petefészekciszta

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Kb. 2 hónapja bal mellem érzékennyé vált, eleinte csak sportolás közben, tusolásnál, majd bal hónaljamban is egyre többször éreztem fájdalmat, végül a fájdalomérzet állandósult.

Nőgyógyászati vizsgálat eredménye: bal mell köteges tapintású. Emlő UH: bal mell bal-felső quadránsában és jobb-alső quadránsában kb 1cm átmérőjű cystosis képlet látható. Tumormarker negatív lett, minden érték tökéletes!

Orvosom a ciszták leszívását javasolja, azonban tartok a beavatkozástól!

Több, mint 2 éve bal petefészkem jóindulatú daganat miatt eltávolították. Lassan másfél éve elég gyakran van gyulladásban a méhkürt, a jobboldali petefészek és a petevezeték, aminek következtében szinte folyamatosak a hasi fájdalmak. Jelenleg vannak ciszták a jobboldali petefészekben is. Méhen hegesedés figyelhető meg, ciklusom szabálytalan. Nem sokkal az első gyulladások után akut hólyaghurut és húgycsőgyulladás alakult ki, ami szintén gyakorta megismétlődik. Hosszas urulógiai vizsgálatok után ezt a nőgyógyászati problémákkal magyarázták.

Van összefüggés a mell- és petefészekciszta, valamint a gyulladások között? Milyen további vizsgálatokat, illetve kezeléseket és beavatkozásokat lenne ajánlott végeztetni?

23 éves vagyok, gyermekem nincs, de 2-3éven belül szeretnék szülni!

A választ előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Becse

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza nőgyógyászati probléma témában

Kedves Becse!

Az egyik fontos dolog, hogy az emlőkben lévő cisztákat mindenképpen emlősebésznek mutassa meg, aki szükség esetén a leszívást meg fogja csinálni. Mivel az emlősebészet nem a nőgyógyászaton történik, ezért egy sebész jobban meg tudja ítélni, hogy elég-e a kontroll, vagy szükség van további teendőkre.

A nőgyógyászati panaszokat is alaposan ki kellene vizsgálni. Nem tudom, milyen ciszták vannak a petefészken? Mekkorák, és hány? Mi lehet az oka? Talán policisztás petefészek szindrómája van? Vagy esetleg hasonló elváltozás van, mint ami miatt a másik oldali petefészket el kellett távolítani?

Azt honnan tudja, hogy gyulladás is van? Alhasi fájdalmat laboreredmények is követtek, és antibiotikumos kezelés történt? Vagy esetleg az alhasi panaszokat a ciszták okozzák? Az emlő és a petefészek ciszták között nincs egyébként összefüggés.

A hólyaghurut egyébként valóban összefüggésben állhat nőgyógyászati fertőzéssel, (általában chlamydia az ok! ) , amit ki lehet mutatni a méhszájból kenetvétellel, és megfelelő anitbiotikummal kezelhető. Ezt mihamarabb meg kellene csinálni, hogy ne okozzon egy esetleges felszálló fertőzés összenövéseket a maradék petefészek oldalán. Ha ez a vizsgálat negatív, akkor teljes tenyésztést kell csinálni, hogy esetleges egyéb kórokozót is ki tudjanak mutatni.

Azt nem tudom, vajon milyen hegek vannak a méhén, és ezt hogyan mutatták ki?

Sok a kérdés, ami felmerül, és a folyamatos visszatérő panaszok miatt szerintem mihamarabb tisztázzák ezeket, hogy egy esetleges betegséget megfelelően kezeljenek.

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. július 18., 19:51; Megválaszolva: 2009. július 18., 19:51
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szülés utáni érdeklődés
Kóros laphámsejt elváltozás
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Ureaplazma