Ha a hormonok rendeben vannak...

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

A történetet elejéről írom, hogy érthető legyen (Részletekre már rákérdeztem korábban is) .

28 éves vagyok, férjemmel lassan babát szeretnénk. A menstruációm 14 éves koromban jött meg először, mindig 33-35 napos ciklusaim voltak. 19 éves koromban kivették a bal petefészkem cysta miatt. 2003-tól szedtem fogamzásgátlót, tavaly tavasszal hagytam abba (de csak most tavasztól próbálkozunk a babával) . A gyógyszer abbahagyása után is minden hónapban megjött, magához képest majdnem mindig pontosan, de még hosszabbak lettek a ciklusok, ált. 37-38 nap. Azóta a bőröm is elég pattanásos, mondjuk a gyógyszer előtt is az volt. Az utóbbi 3-4 hónapban a vérzés előtt 2-3 nappal barnás pecsételés jelentkzik, s múlt hónapban 31 napra jött meg. Ekkor felkerestem a nőgyógyászom (akinek már hamarabb is mondtam, hogy hosszú a ciklus) , aki megvizsgált (ultrahang nem volt) . Nem talált semmit, így elküldött vérvételre. Erre a ciklus 24. napján került sor. Az eredmény negatív lett, azt mondta minden egyensúlyban van, próbálkozzunk. Sajnos az értékeket szám szerint nem tudom.

A kérdésem a következő: nem kellene további vizsgálatokat csinálni? Ultrahang, vagy vérvétel a ciklus más napjain? Váltsak esetleg orvost? Vagy túlaggódom a dolgokat? Hőmérőzöm reggelente 2. hónapja, az első elég össze-vissza görbét mutatott, de most a második normálisnak tűnik.

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: nórika81

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza meddőség témában

Kedves Nóra!

Az Ön átlagosnál hosszabb ciklusai, ill. az előzményi petefészek eltávolítás  mindenképpen indokolják a további kivizsgálást. A ciklus 2-3. napján indokolt volna FSH, LH, E2, PRL, TSH meghatározás (alaphormon-profil) . A ciklus 14-16. napján ultrahang vizsgálat javasolt.

A patikában kapható ovulációs teszt, ezzel otthoni körülmények között kideríthető, van-e az aktuális hónapban petesejt-érés. (Ez a hőmérőzésnél megbízhatóbb módszer.)

 Üdvözlettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász

Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász
Kérdés: 2009. július 05., 10:55; Megválaszolva: 2009. július 05., 10:55
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Citologia eredménye
Fogamzásgátó melletti terheség...
Hüvelygyulladás
P3 citológia, gyulladás
Szülés utáni érdeklődés