Lizi újra 3..

Tisztelt Doktornő!

Most én a lányom helyett írok, mert olvastam a választ. Igen abban igaza van hogy ki kell vizsgálni! Nos azóta votunk UH-n ahol minden rendben van és volt is évekkel ezelőtt (nem minden orvos ért ehhez sem) DE akinél voltunk igen. Tehát nem itt a baj, talán esetleg ott. hogy az app ac előtt minden a helyén volt erről leírás ill fényképek is vannak UH -s képek! Nos akkor azért mégis pont a klinikán egész nyugodtan elszúrhattak valamit, mert ami ott volt az magától ugye nem szívodik fel, szóval a jobb oldali ovárium most azóta eltűnt....  minden más rendben van!

Igen alacsony az ösztrogén, de miért is? mert ha a prolaktin magas, ezért vagy azért, (anedoma, ill prolaktinomia) akkor ez blokkolja a peteérést, ezt tudjuk. Ergo az a lényeg hogy a prolaktin szintet le kell vinni,

Semmiféle genetikai vizsgálatra nincs szükség szerintem, ezt egyébként sokszor el is szúrják!

Itt egy nagy gond lehet, hogy a gennyes vakbélnél szépen műhibát követtek el. de akkor ha már minden bízonyíték a kezemben lesz megteszem a szükséges intézkedéseket. sajnos, eléggé tudom hogy megy ez orvosi körökben, kéz kezet mos, szal nem fogom kitenni a gyrekem koholt leletek gyártására., hogy az esetleges hibás orvos így kimossa magát a felelsőség alól,

Igen kell egy MRI, és gyógyszer. meg egy jó endokrinologus, akit ebbenn az országban senki sem tud., ugy gondolom ilyen helyzetben egy jó nőgyógyásznak össze kellene dolgoznia az endokrinologussal, mert nem szeretném ha a lányom szervei szépen tovább sorvadnának.

üdv: KL

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza endokrinológia témában

Kedves Anyuka!

A lánya orvosi segítségért fordult hozzánk, és én igyekeztem neki tanácsot adni, segíteni, hogy milyen vizsgálatokat lenne még érdemes elvégezni. Nem gondolom, hogy levelemmel más orvosokat védtem, vagy okoltam volna az állapotáért, nem ez a dolgom. Megértem, hogy aggódik, és el van Ön is keseredve, de ne felejtsük el, a lánya az, akinek a tünetei vannak, neki nem jön meg a mensese, és igen, tudja, hogy orvos tudja őt meggyógyítani, sajnos Ön nem (hacsak nem orvos, de ezt nem írja) . A 14 éves korában elvégzett műtét egy traumatikus élmény lehetett, elsősorban neki, ezen túl pedig Önnek, mert egy anya jobban aggódik gyermekéért, mint saját magárt. Mégis arra kérem Önt, hogy adja meg az esélyt, hogy a lányát kivizsgálják. Nyugodtan tegye meg a lépéseket a per irányában, ettől függetlenül azonban a lányának kell meggyógyulni, de ettől nem fog. A perek úgyis évekig elhúzódnak, a lánya nem várhat eddig.

Az egyik dolog az UH. Én sem azt mondtam, hogy normális az, hogy nem látszik az egyik petefészek, hanem azt, hogy ha kivették, az véletlen nem lehet. Viszont a gennyes vakbélműtét (ami app. acuta-féregnyúlvány egyébként, és nem vakbél) után nem meglepő, ha a hasban összenövések vannak, és így a petefészek nem a szokásos helyén van, hanem pl. becsapódva a méhe mögé, stb. ezt igazán hüvelyi UH-on lehet megítélni. Ettől függetlenül nem látok a lánya hasába (ahogyan az UH-os orvos sem, csak részben a gép mutat egy képet) . Akkor derülne ki, hogy hol a petefészek (vagy hol nincs) , ha egy műtét során ellenőriznék azt. A gennyes vakbélgyulladás egyébként annak a következménye, hogy a férgnyúlvány perforált, és a hasüregbe jutott a genny. Gyermekkorban sokkal gyakoribb sajnos ez a szövődmény, és ez sem műtéti szövődmény, mert már hamarabb történik ez meg, de a tünetekről, és a műtét időpontjáról nem írtak, tehát erről sem tudhatok többet.

Nem tudom, miért tiltakozik a genetikai vizsgálat ellen, szerintem igenis adja meg az esélyt a lányának, hogy kiderüljön, mi a baja. Azt sem tudom, hányszor, és hol szúrják el sokszor a vizsgálatot, de úgy gondolom, ez nem az én dolgom, hogy megítéljem. És nem is az öné (hacsak nem orvos) , hogy eldöntse, van-e szükség erre a vizsgálatra, én is csak feltételesen javasolhattam, mert hasznos lehet, de egy, ezen a téren tapasztalt orvos tudja ezt megítélni a személyes találkozás, vizsgálat során.

A prolaktinról pedig annyit, hogy a WHO általi határérték 28, de ha a 20-at vesszük figyelembe, a lányánál mért érték akkor sem olyan magas, ami indokolná az ösztrogén szint ilyen mértékű csökkenését, a peteéréstől függetlenül. Peteérés nélkül is lehet egyébként menseselni. 250-ig csak mérsékelt emelkedésről beszélünk. Ennek ellenére mondtam én is, hogy igenis kellene az MR, mert mindent ellenőrizni kell, míg nem találnak okot. Az nem megoldás, ha azt mondja, hogy senki sem tud jó endokrinológust, akkor vigye el több orvoshoz is, míg valakivel meg lesz elégedve. A prolaktinómához, és annak kezeléséhez egyébként egy nőgyógyásznak semmi köze, szakmailag nem rá tartozik. A másik dolog az, hogy egy nőgyógyász-endokrinológushoz is lehetne menni (a belgyógyász mellett) , pontosan azért a hasznos együttműködésért, amit Ön is említett.

Azon aggódik Ön is, hogy a lánya meggyógyuljon, de higgye el, neki most sokkal több pozitív érzelmi támogatásra van szüksége, és nem azt kell hallgatnia nap, mint nap, hogy 14 évesen mit rontottak el a műtétnél, és minden e miatt van. Hiszen egy petefészeknek is kellene lennie hormontermelésének, és abban is lehetne peteérés, sőt, terhesség is lehetne. Biztassa a lányát, hogy biztosan megtalálják az okot, és vigye el több orvoshoz is, biztosan találnak olyat, akiben megbíznak, és tud segíteni. Nem szabad feladni, és előre kell nézni. És ismét azt mondom, hogy amennyiben műhiba történt, akkor indítsák el a folyamatot, ez sokáig húzódik, és bizony nem könnyű folyamat, de ettől függetlenül zárja le a dühöt, és nyisson más orvosok felé, mert vannak nagyon jó orvosok, akik segíteni fognak a lányának. Inkább több, felelsleges vizsgálatot végezzenek, különösen olyat, ami nem jár pl. műtéttel, hogy minnél jobban körbejárják a problémát.

Például nem említették, hogy a pajzsmirigy ki van-e vizsgálva? Az egyik legfonotsabb lenne ellenőrizni a pajzsmirigyet, a működését. Ez is csak egy vérvétel... Remélem találnak megoldást a problémákra, ha további kérdéseik vannak, írjanak nyugodtan, ha tudok, szívesen segítek.

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. június 30., 12:08; Megválaszolva: 2009. június 30., 12:08
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
hormonok-ezek jók?
Kedves Doktornő! Babát szeretnénk, 10 hónapja próbálkozunk, ezért csináltattam 21. napi hormonvérvételt. Az eredmények a következők: TSH...
Évek óta elmaradt menzesz
Tisztelt Doktornő/úr! 24 éves lány vagyok, 11-16éves koromig rendszeres menstruációm volt. Aztán kimaradt párszor végül egyáltalán nem jött...
Mire számítsak az endokrinológiai...
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Nemrég felkerestem a nőgyógyászt, mert fogamzásgátló gyógyszert szerettem volna feliratni a rendszertelen vérzés...
Mit jelent és mit lehet tenni?
az alábbi lelet eredményei mit jelentenek és hogyan kell kezelni az eltérést? tünetek: testsúly és mellnövekedés, ováriumból kiinduló 30szor 37...
Fájó csomó mellben