Okozhatja-e mióma a fülzúgásomat?

Sajnos nekem már 2007 októberétől vannak gondjaim.Először nőgyógyászati cisztákat találtak, ami 2008 őszére miómává alakult át, vagyis több mióma van jelenleg. Azt mondták ha nem okoz panaszt nem kell tenni semmit. Most jelenleg nem okoz gondot.Noni kapszulát szedtem, s macskakarom kapszulát. Most abba hagytam.Vérnyomás, s idegi gondjaim szinte a cisztával együtt jelentkeztek. Mára már csak néha szedtem xanax-ot.Vérnyomásra, Ramace 5 mg-ot irtak ki amit le kelett csökkenteni 2, 5 mg ra mert a vérnyomásom szinte helyre állt, a NOni szedése alatt. Amit még fontosnak tartok, az elmult 5 hónapban két hüvelygomba fertőzésen estem át, ami mostanra meg gyógyult, bár mondták bármikor vissza térhet.Nem vagyok vese beteg, a vérképek nem mutatnak kórosat, nem vagyok cukor beteg, s vizsgálatok negatívak.Viszont két hónappal ezelőtt őrült hányingerre ébredtem, s szédültem, nagyon rossz volt.De nem tartott tovább 3 óránál. A következő egy hétre rá tört rám, de roszabb volt, s 10 órán át tartott.Idegrendszeri vizsgálatok, fül orr gége, stb, de semmi kórosat nem találtak. Másfél hete azonban egyre erősödő fül zugásom van, ujra fül orr gége, de semmi kórosat nem találtak.Írtak/Betaserc/ napi 2 tabletta, de semmi eredménye. Mára estére ég a fülem belülről, s nem tudok el aludni csak xanax-al. Mert nagyon erőssen zug a fülem. Már a ciszta megjelenése óta tapasztalom, hogy menstruáció előtt mindíg rosszul vagyok, fáj a fejem, és sok más kellemetlenség. Ami mára csak erősödik.Olvastam a fül zugás, csak tünet, tehát valami betegség okozza. Meglepett mennyi féle betegség. Amit még szeretnék el mondani, 16 évvel ezelőtt hepatitisz A -val fertőződtem, ezt csak azért, hogy nem e lehet köze hozzá..Nos vissza térve, nem tudom mit tegyek.Érzem valami nincs rendben bennem, s az utóbbi időben, ez nagyon látszik is rajtam.Viszont nem találtak semmit. Most leszek 45 éves.Életvidám, s barátkozós nő vagyok.Imádom a gyerekeket.S alapjában véve szeretem az életet, csak félek! Félek nehogy valamit későn vegyenek észre! Tudom a pozitiv gondolkodás nagyon fontos.Vajon mi okozhatja nálam a fülzugást? Mert már egyre inkáb kifáraszt! Nő bennem a félelem.S mi lesz ha nem mulik el? Mit tegyek?

Dr. Farkas Ágnes válasza fülzúgás témában

Kedves Hölgyem!

Mióma biztosan nem okoz fülzúgást, sajnos itt sem tud összefüggést találni. A menses előtti kellemetlen tünetek felerősödése viszont annyiban lehet kapcsolatban a fülzúgással, hogy nagyon irritabilis lett, így a korábbi tüneteket kevésbé viseli, mert ilyenkor minden sokkal rosszabb. Még egy menses előtti fejfájás is csak "dob" egyet a rosszulléten.

A ciszta egyébként nem alakul miómává, szerintem ott voltak a miómák korábban is, próbálja meg elkülöníteni őket egyéb tünetektől, a hüvelygombától pedig nem kell félni. Nemcsak Önnek, bármelyik nőnek lehet, hiszen a legtöbb nőnek kialakul élete során egy hüvelygombafertőzés sajnos.

A másik dolog, hogy tényleg nagyon sok betegség, és nem betegség okozhat fülzúgást. Fontos elkülöníteni, hogy milyen jellegű a zúgás. Az Ön betegségeiből kiindulva, ha pl. pulzáló zúgást hall, akkor az erek pulzálását hallhatja, de írja, hogy alaposan kivizsgálták, biztosan ezt is ellenőrizték.

A másik, hogy van egy egész lista azon gyógyszerekről, amik okozhatnak fülzúgást (sajnos nagyon sok van) , és a Ramace bizony köztük van. Szerintem forduljon kezelőorvosához, és beszélje meg a gyógyszerváltást, hátha tényleg pont ez okozza a fülzúgást, és elég lesz váltania.

A Noni mellett megpróbálhatja szedni a Ginko bilobát, homeopátiás orvost is felkereshet, hátha pont ezek a készítmények adnak megoldást. Szedhet vitaminokat (pl. komplex B-vitamin készítmény hasznos lenne Önnek) , elsősorban kúraszerűen, esetleg ásványi anyagot is megpróbálhat pótolni, mint a magnézium, vagy cink. Bizony nagyon kellemetlen panaszai vannak, és végig kell zongorázni az összes lehetséges módszert, amivel megszabadulhat tőlük, mert így a hétköznapjaiban nem tud teljesíteni.

Amit még javaslok, hogy forduljon pszichológushoz, akár hipnoterapeutához, hogy segítsenek feldolgozni a nehéz időszakot, biztosan jobban érzi majd magát, ha pl. egy jó relaxációs technikát megtanul, és legalább ki tud kapcsolódni kicsit. Remélem valamelyik tanács hasznos lesz, és csökkennek panaszai.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kedves Kérdező!

Nem gondolom, hogy fülzúgása a miómával hozható összefüggésbe. A fülzúgás okai szerteágazóak lehetnek, de ön meséli a fül-orr-gégészeti, ideggyógyászati okokat (szerencsére) kizárták. Gondolom készült koponya CT és/vagy MR is, ami a daganatos kórképeket, neurinómát kizárja. A hallásvizsgálati eredményei is jók lehetnek.

Gyakori a nyaki gerinc probléma a háttérben, vérnyomás panaszok is gyakran járnak ezzel a tünettel (ön írja is, hogy ismert a magasvérnyomás betegsége) , sokszor az erre alkalmazott gyógyszerek mellékhatásáról van szó.

A Xanax is okoz szédüléses panaszt, bár a fülzúgás nem jellemző.

Általában, ha a fül-orr-gégészeti, ideggyógyászati okok kizárhatóak, a keringési okok a legvalószínűbbek. Erre valóban jó a Betaserc, ha önmagában nem elegendő kiegészíthető Nootropillal vagy azonos hatóanyagtartalmú szerrel. Kiegészítő szerként nagyon jó hatásúak a B-vitaminok, és a Ginko Bilobát tartalmazó készítmények (pl. Bilobil) . Igen jó a gyógytorna, beleértve a nyaki gerinc esetleges bántalmainak kezelését.

A lelki okok nagyon fontosak. Sok lelki panasz első tünete szédülés, fülzúgás. A depressziónak, szorongásos kórképeknak gyakran kísérő tünete.

A fülzúgás sajnos sokszor makacs, kínzó, nehezen kezelhető tünet. Előfordul, hogy együtt kell élni vele.

Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. június 28., 10:47 ;Megválaszolva: 2009. június 28., 10:47
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászati lelet
Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordultam nőgyógyászomhoz, hogy a bal mellemben csomót érzékeltem. Ő továbbküldött emlő és a axilla...
Candida fertőzés?
Tisztelt Doktor úr! Mit jelent a lelet? Lombikra készülünk, de candida van a kenetmintában. Mintában kimutatott mikroba: Candida albicans...
Ismét rákos leszek?
Tisztelt Nőgyógyász! Korábban volt egy ASCUS, metaplazia, HPV NEGATÍV citológiai eredményem. Ettől egy CIN lase kezeléssel szabadultam meg, hogy...
Immunológiai eredmény
Kedves Doktorúr! Kettő vetélés után elküldtek több kivizsgálásra aminek az eredménye, hogy Clexant kell szúrnom (MTHFR homozigota) valamint Medrolt...
Lelet értelmezés
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 55 éves vagyok, nem szültem. 2 hete LEEP conisaciós műtét és abrazió volt HSIL citológia miatt.Most kaptam meg az eredményt...