Fog működni rendesen a szervezetem?

Tisztelt Doktornő!

Következő problémámmal fordulok Önhöz. Nagyon régóta próbálkozunk/próbálkoznánk kisbabával, de eredmény még a mai napig nincsen, pedig már meddőségi központban kezelnek bennünket, jobbanmondva engem. Több éven keresztül vérzés zavarom volt, előfordult, hogy 40-50 napig véreztem. Voltam több nőgyógyásznál, endokrinológusnál, belgyógyásznál, a leleteim mindenhol negatívak lettek. Már nem tudtak az orvosok mit kitalálni, kaptam fogamzásgátlót, amitől beállt a ciklusom 28 napra. Fél évig szedtem. Gyógyszer abbahagyását követően, egy év elteltével, mivel még mindig nem sikerült a baba, felkerestünk meddőségi szakembert.

Novemberben kerültünk a BMC-be, ott ismét elvégeztek minden vizsgálatot rajtam. Kiderült, hogy PCO-s vagyok. Amikor mentünk kozultálni Tanár Úrral meglepődve látta ő is, hogy a hormon leleteim negatívak, vagyis minden határértékel belül van. Egyedül a fokozott inzulin rezisztencia okozott némi fejtörést, mert a megengedett 30-as határérték helyett nekem 149 volt terhelésre. Az éhgyomri se volt magasabb, ahogyan a cukor értékeim is megfelelőek voltak. Diagnózis PCO"D". Kezelésként Merckformint szedek, 3x850 mg-ot

Ráadásul ahogy utánanéztem az LH FSH aránya nekem fordított, mint ami a PCO-s nőkre jellemző. LH: 1.5, FSH: 6.9 IU/L.

Elkezdték a kezelésemet. Mivel minden rendben volt, inszeminációt javasoltak. Elfogadtuk, örültünk, hogy végre megoldódhat a problémánk. Az első inszemináció a ciklus 14. napján történt. Előtte, a ciklus 2. napjától Merional injekciót kaptam. Inszemináció előtt, 36 órával Ovitrelle-t szúrtam tüszőrepesztés céljából. Inszem utáni 2. naptól 3x1 Utrogestan hüvelykúpot alkalmaztam. A 15 napon elkezdtem maszatolni, tudtam nem sikerült. Az orvos azonban látott valami gyűrű szerű dolgot a méhemben, ami arra utalt, hogy sikerülhetett csak elakadt félúton.

A második inszem rákövetkező hónapban történt meg. Az ultrahangon a 12 napon még csak 1 db 10 mm-es tüszőm volt. Tovább kaptam a Merionalt, összesen 14 db-ot szúrtam, a 19 napon volt az inszem. Nem sikerült.

A harmadik inszemináció a 18 napon volt, előtte 10 ampulla Menopurt kaptam (az orvos szerint hatékonyabb gyógyszer) és 5 ampulla Merionalt. Ez sem sikerült.

Most "pihennünk" kell, mivel vidékre megyünk és nem tudnánk 2 naponta ellenőrzésre feljárni Budapestre.

Ezek után mire számíthatok? Gyógyszerek nélkül, illetve az első hónapban normálisan, a 14. nap körül volt a tüszőrepedés, második-harmadik hónapban mondhatni dupla adag gyógyszerrel a 19 napra is csak nyögvenyelősen érett meg a tüszőm. Kétségbe vagyok esve, hogy ha azok az erős gyógyszerek ennyi löketet adtak csak, mi lesz velem, amikor nem szúrok semmit és spontán cilusnak kéne lennie?!

30 éves vagyok, létezik, hogy így, egyik pillanatról a másikra megboruljon a szervezetem működése? Tisztában vagyok vele, nem gépek vagyunk, de semmi jót nem gondolok ezzel kapcsolatban. Véleményem szerint kellene egy ugyan olyan alapos hormonvizsgálat, mint ami a kezdetekkor volt, amikor a BMC-be kerültünk, de mégse mondhatom az orvosnak, aki ezt tanulta sok-sok évig az egyetemen, hogy mit és mikor csináljon.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: D. Edit

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza meddőség témában

Kedves Edit!

Azt tudnia kell, hogy az ismeretlen eredetű meddőséget inszeminációval kell kezelni. Az Önnél korábban igazolódott PCO miatt (még ha csak inzulinrezisztencia jelei voltak is) nemcsak gyógyszeres kezelést, de szénhidrát-szegény diétát és rendszeres mozgást/sportot is javasolnék. Azt ajánlom, hogy utazzanak el valahova, majd újult erővel folytassák az inszeminációs programot!

Ui.: Minden inszeminációs ciklus elején vérvétellel ellenőrizzük az aktuális hormonszinteket, tehát további ezirányú vizsgálat nem indokolt.Üdvözlettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász

Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász
Kérdés: 2009. június 19., 08:14; Megválaszolva: 2009. június 19., 08:14
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Szűzhártya
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45