Terhesség- és pajzsmirigybetegség

Tisztelt Doktornő/úr!

Kicsit összetett problémával, és főként tanács -kérés szempontjából keresem fel Önöket, hiszen párhuzamosan itthon is az "orvosokat" járom. Tavaly ősszel munkahelyi orvosi vizsgálaton a vérvétel eredményeként magas koleszterinszintet (27 évesen! ), ultrahangfelvételen pedig a melleimben cisztát véltek felfedezni. Így belgyógyászati és nőgyógyászati vonalon is elindultam. Az előbbinél végül 6, 300 miu/l TSH érték alapján hypotyreosist, vagyis pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg. 25 ug L-thyroxin szedésével 2 miu/l-es TSH- elérését határozták el. Párom miatt Candida és Chlamydia szűrés is szükségessé vált. (Nem azért mert gyakran váltogatjuk a szexuális partnereinket, ő egy jelentős, trópusi  légúti megbetegedést, kórokozót, vírust kapott le.) A szűrés eredménye Chlamydia Igg antitest 12, 9E, IgM antitest 15, o E, candida nem merült fel, de közben a cortisol szintem is magas volt 810, 3 nmol/l-el. Kontroll vizsgálat most esedékes. A nőgyógyász javasolta a fogamzásgátló abbahagyását a ciszták miattt, rákszűrésem eredménye P2 lett, hüvelyi kúpot kaptam. További vizsgálatok kellettek, időközben a pajzsmirigyszintem a gyógyszer hatására beállt, normalizálódott. Decemberben balesetem lett, elütött egy autó, ami miatt a bal csípőm zúzodott, röntgen eredmény alapján. Erős antibiotikumokat kaptam, illetve a chlamídiára Azi Sandoz, valamint KLION-t kellett szednem. Felmerült a gyerekvállalás gondolata, de az antibiotikumok és a korábbi fogamzásgátló miatt egészen mostanáig vártunk.  Április 3-án volt utóljára menstruációm, a ciklusom eddig rendszeres és pontos volt, 28 napos ciklusokkal, ovulációs mikroszkó alapján is és a naptár módszer aszerint is akkor voltunk együtt amikor teherbe eshettem volna. Eljött a hónap vége, de a menstruációm elmaradt, tüneteim voltak hányinger émelygés, folyamatos mellfeszülés állandó vizelési inger. Csináltam tesztet - többet - de folyamatosan negatív lett. Kb. másfél héttel az elmaradt menstruáció után elmentem ismét nőgyógyászhoz. Ő nem erősítette meg de nem is vetette el a terhesség lehetőségét, mivel az ultrahangon látható volt egy "kis apró fekete pötty", de közölte hogy a jobb petefészekbe 1, a balba 3 ciszta van. Rá két (pontosan 2 héttel a várt menszesz után) napra barnás- maszatolásba kezdtem. De fájdalmam nem volt. Majd további 2 napra rá iszonyatos derékfájással, a jobb és bal petefészek fájdalmával elkezdődött a menszeszem. A nőgyógyászom sajnos időszakonként rendel, ezért a házi orvosomhoz mentem el. Aki azt mondta valószínűleg spontán vetélésem lehetett, vérvételre küldött. Eredményében a Vérsejtsüllyedésem 18 mm/ó, a lymphocyta 24, 4%, a monocyta 8, 7%, és ami aggasztó a TSH értékem 0, 26mIU/l-re csökkent le. Eredményeimet még most viszem az orvoshoz, azóta nem görcsölök, rendesen menstruálok, de amellem továbbra is feszül. Kérdésem: ha terhes voltam okozhatta- e a pajzsmirigyem ilyen ingadozása a vetélést? Vagy esetleg a balesetből kifolyólag történt? Honnan fogom tudni, hogy egyáltalán vetélés volt-e, és teljesen kiürültem- e? Ha nem voltam terhes a rendszeres menstruációm miért késhetett ennyit? Mitől alakul ki, és hogyan szűnik meg a petefészek cisztám? Mikor próbálkozhatunk újból a teherbe- eséssel? Szíves megértésüket, türelmüket, és válaszukat előre is köszönöm! Elnézést, hogy kicsit hosszúra sikeredett a kérdés.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigybetegség témában

Kedves Hölgyem!

Így utólag már nem lehet tudni, hogy terhes volt-e vagy sem. A háziorvosa hiába csináltatott vérképet, és a süllyedésből sem lehet ezt megállapítani. Csak a terhességi teszt mondta volna ezt meg. Egyébként a ciszták miatt ia késhetett a menses, és ha pl. az egyik kipukkant, akkor az is okozhatott alhasi görcsöket, fájdalmat.
Mivel nőgyógyászához is megy vissza, biztosan lesz UH vizsgálat is, így azt biztosan látnák, ha valami bennmaradt volna a méh üregében, emiatt ne aggódjon.
A TSH eredményével pedig pajzsmirigy szakrendelést keressen fel, mert a terhesség szempontjából igen fontos, hogy a pajzsmirigy hormonok stabilak legyenek.
Érdemes lenne UH-al is ellenőrizni, hogy lesz-e peteérés a következő ciklusban.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. május 30., 23:21; Megválaszolva: 2011. október 03., 12:53
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Lehetek terhes?
Nőgyógyászat
Nuvaring használata több mint 4...
Hova forduljak?