Prolaktin-babavállalás

Tisztelt doktor nő/úr!

A problémám a következő: március 1-jén leálltam a kislányom szoptatásával, mivel kiderült, hogy újra terhes vagyok. Viszont rá pár napra elkezdtem vérezni, és sajnos 7 hetesen elvesztettem a babát. Júniusban telik le a javasolt 3 hónap szünet. Tejcsöpögésem van még mindig. Azt olvastam, hogy ez megemelkedett prolaktin szintre utal. A nőgyógyászom írt fel rá bromocriptint. Azt mondta, hogy 15 napig szedjek belőle 2szer 1-et. De mindenhol azt olvasom, hogy fokozatosan kell szedni, és fokozatosan kell leállni vele. Ha így szedném ahogy az orvosom javasolta, akkor a leállás után nem ugrana vissza a prolaktin szint? Félek, hogy befolyásolná ez a következő terhességet. Megemelkedett prolaktin szint miatt elmehet a baba? Amit még furcsállottam, hogy nem küldött el vérvételre sem, csak így látatlanban írta föl a gyógyszert. Igazából nem sok tej jön, csak pár csepp ha megnyomom. Ha nem akarnánk júniustól babát, akkor nem aggódnék, csakhát még egy vetélést nem szeretnék átélni. És ha emiatt elmehet a baba, akkor inkább előbb ki kellene kezelni.

Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a gyermekvállalás témában

Kedves Vetélés utáni!

Sajnos elképzelhető, hogy a vetélést a magasabb prolaktin szint okozza-e vagy sem. De végül is ezen nem kell rágódni. a lényeg, hogy most már túl van rajta. Azt hogy fokozatosan leáll vagy kezdi el, vagy pedig egy hirtelen ugrásra szerintem ez a későbbi gyermekvállalást nem fogja befolyásolni. A lényeg, hogy mielőtt gyermeke próbálkozásba kezdenek kell egy prolaktin szintet nézni.
Sok sikert!

Üdvözlettel: Dr. Zsirai László

Kedves kérdező!
 
2 hónappal a szoptatás után még lehet ennyi tejelválasztás. Ne nyomkodja a mellbimbót, mert ez fokozza a prolactin szintet, így a tejelválasztást is.  Tejelválasztás gátlására szokták ilyen adagban adni a gyógyszert. Mivel csak 15 napig fogja szedni, addig pedig nem lesz terhes, nem fog a babára hatni. A megemelkedett prolactin szint a teherbe esést szokta gátolni, de mivel ön már a szoptatás alatt terhes lett, véleményem szerint ilyen nem áll fenn.  A gyógyszer szükségességéről másik szakember véleményét is kikérném.

 

 

Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. május 18., 21:28; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 13:37
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Lehetek terhes?
Nőgyógyászat
Nuvaring használata több mint 4...
Hova forduljak?