Kemo Vs. babaprojekt

Tisztelt Doktor Úr!

35 éves vagyok, sosem estem teherbe és sosem védekeztem. Férjem 50 éves. 5 hónap spontán próbálkozás után kiderült, ő tumoros beteg, egyszeri kemoterápiás instillációt kap rövidesen. Gyógyulási esélyei szerencsére kiválóak, de orvosa szerint legalább egy évig nem "használhatóak" a spermiumok a kemo után.
Sejtbankhoz fordultunk, fagyasztással tárolják a spermáit, a spermaképe jó.
Az én orvosom a sietség miatt még a laboreredmények elkészülte előtt inszemet javasolt, miután a HyCoSy eljárással kiderítette: átjárhatóak a petevezetőim.
Ezt megelőzte egy nem stimulált hónap, terminált együttléttel, Duphastonnal a ciklus második felében. Két tüsző érett meg- de nem lettem terhes. A következő hónapban 2X1 Clostit kaptam, melynek hatására 4 tüsző érett meg, orvosom azt mondta, hogy ha nem rólunk lenne szó, ezt a  hónapot hagyná, mert "kissé túlstimulált", így a Choragonnak nem biztos, hogy kedvező lesz a hatása.
(Mire gondolhatott..? )
3X2 Utrogestant kaptam az inszem másnapjától kezdve. Közben megérkeztek a 3. napon levett vér eredményei, orvosom szerint az értékek jók.
TSH: 2.69mIU/l, T4 18.64 pmol/l T3 5.42 pmol/l, LH 8.17 IU/l FSH 12.23 IU/l Prolaktin: 237.2 mIU/l ösztradiol 292 pmol/l, Progeszteron és totál tesztoszteron egyaránt 1.08nmol/l.
Azt látom- laikus vagyok, tehát nem biztos, hogy jól- hogy az LH és FSH érték sietségre ad okot... A kérdésem is erre irányul. Ön szerint- ha ez az inszem, amelynek a 4 napján tartunk most- nem sikerül, van- e egy évünk megvárni, míg a kemo hatása "eltűnik" a férjem szervezetéből, vagy sietősen kérjünk lombik kezelést..?
Köszönöm, hogy megtisztel válaszával.
Szeretettel üdvözli:
Gy. Andrea

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza gyermekfogantatás témában

Tisztelt Andrea!

Nem könnyű az egyértelműen legjobb módszert megnevezni, de figyelembe véve az Ön és férje életkorát és a fenti betegséget a párjánál) és kemoterápiás kezelést) én minimum inszeminációt javasolnék, de a lombik program azonnali választhatóságát sem zárnám ki. Nem tudom, hány alkalommal történt spermium fagyasztás (a férje hány alkalommal produkált ejakulátumot) , de amennyiben nem sokszor, úgy én az IVF-et javasolnám. Amennyiben több jó minta is rendelkezésre áll, úgy az inszeminációk is megpróbálhatók.

Egyébként a spermium minősége (genetikailag) biztonsággal nem megjósolható kemoterápiás kezelést követően, de ez természetesen függ a kemoterápiás protokoll fajtájától és a kezelés tartamától is (nem beszélve az adott egyén "regenerációs" képességéről) .

Nem teljesen értem az Önnél alkalmazott stimulációs módszert, ugyanis kezelést csak jó 2-4. ciklusnapi hormoneredmények birtokában kezdünk.

A kezelőorvosa részéről tapasztalható szabódás a Choragon injekcióval kapcsolatban a több tüsző mellett gyakrabban előforduló iker terhességtől való tartásnak tudható be, mely szövődménynek számít. A Clostilbegyt stimuláció mellett kalsszikus túlstimuláció egyébként extrém ritkán fordul elő.

Mindezeket figyelembe véve én a lombik programot javasolnám!

Üdvözletttel: Dr.Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista, Debrecen Egyetem

Kérdés: 2009. május 15., 10:50; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 11:32
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés
Nőgyógyászati Uh lelet
Menstruáció előtti verzes