• Erős vérzés, majd barna folyás a mentsruáció előtt/helyett(?)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/doktornő! A segítségét szeretném kérni egy rendellenességben, melyet az előző hónapban (és még most is) tapasztaltam. 15 éves lány vagyok, 12 éves korom óta menstruálok, elég rendszertelenül (ált. 23-28 naponta jön meg a vérzés, de volt már olyan is, hogy a 45. napon jött meg, igaz, ez 2 éve történt). Előző hónapban, áprilisban normális időben, a 23. napon kezdődött a mensesem, és semmi különös nem történt, nem úgy mint az azt megelőző alkalommal. Márciusban szokatlanul erős volt a vérzés, körübelül 5 napig, és többször is átáztam. A március előtti hónapokban (februárban és januárban is) tampont használtam a mensesek alkalmával, amit azelőtt még nem próbáltam, de úgy gondolom, minden rendben történt a használatakor, nagyon kényelmesnek bizonyult számomra. Márciusban is használtam tampont, betétet is, akárcsak azóta mindig. Az áprilisi menstruáció nem is bizonyult különösebben erősnek, legfeljebb pár napig. De az áprilisi ciklus után a 15. napon barna folyásom kezdődött, és tart azóta is, 13 napja különböző intenzitással (az egészen halvány, kevés mennyiségű barnától a szinte már véresig, nagyobb mennyiségben. Kezdetben azt hittem, egyszerű szivárgás, majd mikor tovább folytatódott, kicsit erősebben, gondoltam, biztos ilyen furcsa formában, és hamarabb jelentkezett a menstruációm. 6 nap után elmúlt annyira, hogy azt hittem, vége. De bizonyos fokú barna folydogálás azóta is van, és ma (máj. 9.) ismét kicsit magyobb mennyiségben, és sötétebb színnel jelentkezett. Ha a barna folyás nem kezdődött volna el, a mai lenne a 28. nap az áprilisi (normális) menses után. Kérem, segítsen megoldást és magyarázatot találnom e(zekre) a problémá(k)ra. Anyukámnak, sőt még senkinek sem szóltam róla, és ha nagyjából normális jelenségről van szó, nem is szeretnék. Nőgyógyászhoz, orvoshoz nem akarok menni, még nem is voltam soha. Zavarbaejtőnek érzem, hiába tudom, hogy ott csak segíthetnének nekem. És félek, hogy valami betegséget kaptam el, vagy valami fertőzést, ugyanis viszketni is szoktam néha, fehér folyás vagy valami hasonló pedig már régóta jellemző a vérzések előtt és után. Előre is köszönöm, hogy elolvasta a kérdéseimet és nagyon hálás lennék, ha tudna segíteni. Tisztelettel: egy aggódó tinédzser

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruáció témában

        Kedves Aggódó Tinédzser!

        Valószínű, hormonális rendellenességről van szó, amit bizony ki kell vizsgálni. Ha még szűz vagy, akkor ne aggódj, a szüzességet vizsgálattal nem veszik el. Tudom ciki, hidd el, még egy orvosnak sem kényelmes egy nőgyógyászati vizsgálat (szerintem nincs olyan nő, aki nem így gondolná, de "meg lehet szokni" ezt is), de ha muszáj, akkor muszáj. Nem fáj, és az orvosnak teljesen természetes ez a helyzet. Tiniambulanciára kellene elmenned, ami nagyobb kórházakban biztosan van. Gyermeknőgyógyászatnak, vagy tinédzserambulanciának hívják, oda nyugodtan mehetsz. Anyukáddal is, vagy anyukád nélkül is, de azért szólj neki, hogy Ő is tudja. Ha el is jön veled, nem kell bemennie veled, ha szégyenlős vagy.
        A folyást is meg kellene említeni, amiből lehet egy pici törléssel mintát is venni, és abból látni fogják, hogy van-e fertőzés, amit kezelni kell, vagy csak bővebb hüvelyi váladékról van szó. Csak bátran!

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-12 22:04:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 10:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés