• 2XP3 és magas kockázatú hpv

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

        27 éves vagyok, még nem szültem. A 2008. októberi rákszűrésem eredménye P3 ascus lett. A méhszájamon nem volt elváltozás látható.A megismételt, 2009. januári citológia P3 LSILI és HPV gyanú lett. Ez után a márciusi HPV tipizálás kimutatta a HPV 33 jelenlétét szervezetemben.

        Az orvos loop konizációt javasolt április végére. Miután megkérdeztem, mennyire sürgős a beavatkozás, kockázatos- e ha várunk júniusig (ugyanis éppen április- májusban folynak az államvizsgáim), azt válaszolta, hogy végülis várhatunk is, és akkor inkább csináljunk időközben még egy citológiát.

        Tulajdonképpen az lenne a kérdésem, hogy az Ön véleménye szerint ilyen leletek után feltétetlenül szükséges-e a konizáció? (Nekem már úgy 8 éve is volt 2x egymás után P3 a citológiám, de azt nem követte műtét, és utána minden évebn p2 vagy p1 volt az eredmény.)

        Második kérdésem pedig, hogy amennyiben a konizáció szükséges, mennyire sürgősen kell beavatkozni: azért az a legbiztonságosabb, ha minél gyorsabban történik a műtét, vagy 1-2 hónap késlekedés nem okoz problémát?

        Válaszát előre is köszönöm!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a conisatio témában

        Kedves Kérdező!

        Conisatio mindenképpen szükséges, bár a HPVt nem lehet kioperálni, de az általa okozott méhnyakrák megelőző állapotot csak a műtét akadályozhatja meg, hogy méhnyakrákká alakuljon. A Loop conisatio 2 napos bennfekvést jelent, és a műtét után akár tanulhat is a 2. napon.

        Üdvözlettel: Dr. Nyitray Gábor


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-04-07 09:47:36; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 09:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: