• PCO-szindroma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Ur/No!

        Egy 24 éves no vagyok. A férjemmel tavaly szeptember ota szeretnénk gyereket, s a problémàk itt kezdodtek. Tavaly szeptemberben hagytam abba a fogamzàsgàtlot, amit évek ota szedtem. Utàna folyamatossan menstruàcios gondjaim voltak, és ezàltal elmentunk egy teljes kivizsgàlàsra, és idén februàrban kiderult, hogy PCO szindromàm van, és mutétet javasoltak. A mutét soràn (laparoszkopia) csak felnyitottak, de nem mutettek meg. Az ovos azzal indokolta, hogy tul kemény a petefészekfal, és lehetetlen volt hozzà férni. Még kozolte velem azt is, hogy a petevezetékemben elzàrodàs van, s természetes uton nem lehet gyerekem. Az lenne a kérdésem, hogy ez a két probléma (megkeményedett petefészekfal, elzàrodott petevezeték) mutéti uton elvégezheto, hogy természetes uton lehessen gyerekem?Vagy lehetséges e a PCO szindromànak egy olyan szintu mértéke, amely gatolja a kemény petefészekfal "fel oldasat" mutét soran?

        Mihamarabb varom valaszat!

        Udvozlettel: Gy. K.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a PCOS, gyermekvállalás témában

        Kedves Gy.K.!

        A PCOS elődleges kezelése nem műtéti, tehát nem laparoszkópia az első választandó. A betegek kb. 60%-a fél éven belül teherbe esik CLB stimulációra, sikertelenség esetén pedig rFSH stimuláció javasolt.
        Nem létezik olyan orvosi leírás, hogy "túl kemény a petefészekfal". Amennyiben laparoszkópia történik, úgy a PCOS-re jellegzetes petefészkeket ("nagy fehér petefészek") electrocoagulálni kell 6-8 ponton. Amennyiben mindkét oldali méhkürt lezártnak bizonyul, úgy lombik-bébi programba vétel (IVF) javasolt.
        Figyelembe véve az Ön nem egyértelmű leleteit, azt javaslom, hogy személyesen konzultáljon meddőségi szakemberrel!

        Üdvözlettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-04-06 09:23:58; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 06:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: