• Védőoltás méhnyakrák ellen!!!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr!

        Lányom most lesz 16 éves,még szüz.Szeretném beadatni neki a védőoltást.Megszeretném tudni hogy a három oltást pontossan hogy kell beadatni,kivel kell kiirattatni,és mennyibe kerül.Ill hogy az utolsó oltás után mennyit kell várni a biztos védelem érdekében.Megtisztelő válaszát köszönöm.

        egy lelkiismeretes anyuka

        WEBBeteg szakértő válasza a méhnyakrák elleni védőoltás témában

        Kedves anyuka!

        Írok magának az oltásról, az a lényeg, hogy összesen 90.000 Ft-ba kerül és az első két oltást kell egy hónap alatt beadni, a harmadikat fél év múlva.
        Jelenleg létezik a HPV ellen oltás, ami nem olcsó. Három oltás ad védelmet, ennek ára összesen 90000Ft körül van. Az oltás kizárólag a méhnyakrák előidézésében szerepet játszó két vírust illetve szemérem testi szemölcsök előidézésében szerepet játszó két vírus ellen ad védelmet. Ez azt jelenti, hogy ezen kívül még számos más vírus van, ami szerepet játszhat a méhnyakrák és egyéb daganatok kialakulásában és természetesen a szemölcsök ellen sem vagyunk teljesen védettek, mert hiszen más típusú HPV vírusok még okozhatnak ilyen elváltozásokat. Jelenleg kétfajta készítmény kapható. Az egyik neve Silgard a másik neve Cervarix. Áruk egyforma. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy a szervezetbe bejuttatják a legyengített vírust, ami ellen a szervezet immunválasszal reagál, és az ellenanyagok így eljutnak mindenhová, még a hámsejtekbe is, ahol a vírusokat el tudják pusztítani.
        Az oltás kizárólag a méhnyakrák megelőzésére (ill. szeméremtest condylomák megelőzésére) javasolt, tehát más daganat megelőző hatása nincs. Ezért a férfiaknak az oltás felesleges. Az oltás előtt elvileg javasolt méhnyak HPV tipizálás, bár egyes vélemények szerint aktív fertőzött egyénnek is beadható az oltás, mivel az immunrendszer „felkeltésével” a szervezet könnyebben le tudja küzdeni a fertőzést. Bár erről megoszlanak a vélemények, igazán még nincs jelen pillanatban elfogadott protokoll, hogy kinek és milyen korban javasolt az oltás beadása. A készítmény három oltással ad teljes védelmet, természetesen a védelem nem 100%-os, hiszen lehetséges, hogy a vírus más típusa okoz elváltozásokat vagy pedig az oltással nem szereztünk olyan védelmet, ami 100%-ban megelőzné a bőrelváltozások kialakulását. Az oltás ezért nem helyettesítheti az évenként rendszeres rákszűrés szükségességét. Az oltás mellett természetesen védekezni kell a nemi betegségek kialakulása ellen. Nagyon fontos a gyakori partnerváltás kerülése is.

         

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László - A kérdésre a Fókuszban a Nő! orvos szakértője válaszolt. Tovább a Fókuszban a Nő! oldalára


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-24 09:12:21; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 11:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó reggelt Doktor úr! Egy kis tanácsra lenne szükségem

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés