• Sipoly? Hol a segítség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Dr. Sápy Tamás

        szülész-nőgyógyász

        Tisztelt Doktor Úr!

        Köszönettel vettem kérdésemre adott válaszát. Szeretném megkérdezni, hogy a javasolt vizeletből történő katéteres vizsgálatot urológus csinálja-e?

        Annak ellenére, hogy az alhasi CT vizsgálat eredménye nem jelzett semmi féle eltérést (a méhben lévő folyadékon kívül) lehet-e a véres váladék oka alhasi tumor?

        Továbbá ha tud, legyen szíves javasolni nekem Miskolcon olyan nőgyógyász szakorvost, aki Ön szerint a hüvelyben lévő esetleges fistula járatok felkutatását elvégzi. Ugyanis egy jó nevű, idősebb korosztályba tartozó nógyógyásznál jártunk, aki a mama panasza alapján elvégezte az ultrahangos vizsgálatot (nem talált semmit),a rákszűrést megcsinálta, ami negatív lett. Elég bizonytalannak tűnt, és szó szerint azt mondta, hogy "érdekes eset". A rákszűrés eredménye után azt mondta, hogy esetleg lehet egészségügyi kaparást csinálni, de a méhben nincs semmi. Akkor érdemes a mamát kitenni ennek a számára elég félelmetes beavatkozásnak?

        Molnárné

         

        WEBBeteg szakértő válasza a sipoly témában

        Kedves Asszonyom!

        A katéteres vizelet vizsgálatot bármilyen egészségügyi intézményben elvégezhetik, így nem feltétlenül urológiai intézményhez kötött.
        Amennyiben a hüvelyen keresztül véres váladékozás van, úgy a valószínűségi sorrendet ebben a korban figyelembe véve méhüregi-, vizeletelvező-rendszerbeli vagy sipoly eredetű vérzés lehet. Mivel a mamánál korábbi beavatkozás (műtét- vagy sugárkezelés) nem történt, ezért a sipoly teória lehetősége nagyjából kizárható. Marad a fenti vizelet vizsgálat, ill. a fractionált curettage (kaparás), mely akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhető.
        Én kollégát javasolni Miskolcon nem szeretnék, ha idősebb személy látta a mamát, úgy bizonyosan kellő rutinnal rendelkezik. Figyelembe véve a mama szokatlan panaszait, valóban nevezhette "érdekes esetnek" a kázust.

        Jó egészséget kívánok, tisztelettel: Dr.Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-05 10:23:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 13:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó reggelt Doktor úr! Egy kis tanácsra lenne szükségem

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés