• Verzesi problemak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A ciklus masodik feleben kb. a 24-ik naptol kezdoden (28-32 napos ciklusok) kozosules utan barnas neha veres cseppek tavoznak belolem. Nagyjabol ebben az idoben tapintasra erzekenye valik a mellem. A rakszures eredmenye negativ lett. Lehet ez hormonalis eredetu es ha igen akkor hogyan befolyasolja a teherbeeses eselyeit? 29 eves vagyok es 2 eve nem szedek fogazmasgatlot, de azelott 7 evig tri-regolt szedtem. Lehet osszefugges a problema es a fogamzasgatlok kozott? Meg nem probalkoztunk, de hamarosan szeretnenk gyereket es nagyon meg vagyok ilyedve, hogy nem lehet. Elore is koszonom valaszat.

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruáció témában

        Kedves Kérdező!

        Elvileg lehet összefüggés a korábbi fogamzásgátló szedése és a jelen panaszok között. Hormonvizsgálat és nőgyógyászati ultrahangvizsgálat is indokolttá válhat, mert hormonszint-eltérés vagy petefészekciszta is lehet a háttérben, ezért nőgyógyászati vizsgálatra jelentkezzen.

        Tisztelettel:

        Dr Lukács János nőgyógyász

        Kedves Vérzelős!

        Szerintem semmi baj nincsen írok magának a teherbe esésről azt kérem olvassa el, lehet, hogy a tüszőéréssel lehet gond magának, de lehet hogy semmi. Legyen türelmes biztosan mindne rendben lesz. Egy kis olvasnivaló. Meddőség kezelése A meddőség manapság igen előtérbe került. Ennek oka egyrészt az orvostudomány igen jelentős fejlődése, és hála neki a korábban teljesen meddő párok is vállalhatnak gyermeket, azonban sokkal inkább előtérbe került azért, mert a mai világban a párok előre megtervezett életet élnek, amibe a gyermekvállalás csak a karrier kiépítése és a tanulmányok befejezése után "fér bele".

        Ez semmiképpen nem elítélendő, ugyanis sajnos tanulóként nagyon nehéz gyermeket szülni és nevelni, hacsak nincsen erős szülői támogatás. Azonban nem szabad sohasem azt gondolnunk, hogy a kisbaba fogantatása ugyanolyan gépies dolog, mint például az, hogy minden nap felkelünk. Főleg az olyan emberek, akik túl szervezet életet élnek, és ha nem jön össze elsőre a várt terhesség, tudnak nagyon hamar elkeseredni. Nem szabad nagyon akarni a dolgokat, mert az gyakran nem jön össze.

        A legfontosabb a meddőség kezelésénél, hogy legyünk tisztában néhány dologgal. A normál női ciklus 28 napos, aminek 14-ik napján történik a tüszőrepedés, és elvileg akkor a termékeny a nő. Fontos tudni, hogy a petesejt 12-24 óráig, a hímivarsejt 48-72 óráig életképes, és megtermékenyítő képes. A ciklus második fele, tehát a menzesz előtti 2 hét minden nőnél pontosan 14 nap. Tehát amennyiben eltérés van a 28 napos ciklusban, úgy az a ciklus első felét érinti, a második két hét, vagyis a tüszőrepedéstől számított idő mindenkinél egyforma. Ez így van akkor is, amennyiben 3 havonta menstruál valaki. Azonban előfordul, hogy valaki nem a "kiszemelt" napon esik teherbe.

        Ez azért van, mert lehet váratlan tüszőrepedés is, amit elvileg egy közösülés során orgazmus is ki tud váltani, ilyenkor meg tud repedni eltérő időpontban is egy tüsző. Meddőségről akkor beszélünk, amennyiben a pár rendszeres szexuális életet élve egy év alatt nem esik teherbe. Elvileg előbb is fel lehet keresni orvosát, főleg, amennyiben a partner nő elmúlt 30 éves. Hogyan tudhatjuk meg, mikor vagyunk termékenyek? A férfiaknak 2-3 naponta elvileg 20 millió hímivarsejtje termelődik, tehát a férfiaknak nincs termékeny napjuk, mert mindig azok. Természetesen a meddő pár kivizsgálása esetében mindig ki kell vizsgálni a férfi partnert is. Ez urológiai, andrológiai ambulanciákon zajlik.

        A női termékenység figyelése. Az első hónapban érdemes beszerezni egy digitális hőmérőt, mert az elég gyors. Egy kockáspapíron a függőleges tengelyen 36,5C-37,5C fokig be kell jelölni az egységeket, majd minden reggel a ciklus első napjától rendszeresen nézni az ébredési hőmérsékletet. A legegyszerűbb ébredéskor a hőmérőt bedugni a szájba, és ott tartani egy percig, majd leolvasni az értéket. Ezt kell vezetni a papíron. A tüszőrepedés napján elvileg csökkenés történik, majd azt követően felmegy a reggeli hőmérséklet 37,0C fölé. A hőmérséklet emelkedése előtt vagy alatt történik meg a tüszőrepedés. A legegyszerűbben erről úgy szerezhetünk tudomást, hogy ebben, vagy a következő hónapban a hőmérséklet jegyzésével párhuzamosan a reggeli első vizeletből LH tesztet is nézünk.

        Ez a hormon emeli meg a hőmérsékletet, tehát amikor ez a csúcson van, azt a vizelet teszt kijelzi. A működési elve ugyanaz, mint a terhességi tesztnek két csík jelzi a tüszőrepedést, és akkor a legtermékenyebb a nő. Ilyenkor érdemes az addig szüneteltetett a szexuális életet programozni. Az ébredési hőmérsékletet azért érdemes nézni, mert segítségével meg lehet tudni, hogy a hőmérséklet emelkedés melyik fokán válik pozitívvá az LH teszt. Későbbiekben, pedig csak elég a hőmérséklet nézése, és akkor könnyedén ki tudjuk számolni, hogy mikor lesz pozitív a teszt, így nem kell elpocsékolni egy csomó tesztet. Az LH teszt a 28 napos ciklusú nőnek a 14-ik napon lesz pozitív.

        Amennyiben hosszabb a ciklusa, akkor annyi nappal később válik a 14-ik naphoz képest pozitívvá a teszt. Amennyiben rövidebb a ciklusa, értelemszerűen a 28 naphoz képest annyival előbb kell a 14-ik nap előtt megcsinálni a tesztet. Tehát ha valakinek 32 napra jön meg a vérzése, akkor az a 28 naphoz képest négy nap különbség, tehát a tüszőrepedést a 18-ik nap körül kell várni. Amennyiben 28 napnál korábbi a ciklusa, úgy annyi nappal korábban kell várni a tüszőrepedést a 14 naphoz képest, amennyivel a 28 naphoz képest rövidebb a ciklusa. Az LH tesztet nem mindig a ciklus alapján kell kiszámolni, és úgy kell nézni. Logikus, hogy 28 napos ciklus esetén a 13 nap előtt nem kell LH tesztet nézni. Amennyiben pedig pontos a ciklus, akkor a 18 napnál később sem érdemes. Amennyiben az LH teszt végzésének ideje kétséges, vagy pedig nem válik pozitívvá a teszt, úgy javasolt az orvosi kivizsgálás.

        Csak a hőmérséklet mérése nem érdemes, az LH teszt mondja meg 100%-san, hogy valakinek van-e tüszőrepedése vagy sem. Amennyiben nincs, akkor orvosi kezelést igényel. Amennyiben van, akkor tulajdonképpen a lényegen túl van az ember, akkor már csak kísérletezni kell. Természetesen, amennyiben így sem esik teherbe, akkor orvosi kezelés szükséges szintén. A vélt termékeny nap előtt pár nap szexuális élet szüneteltetés javasolt, mivel így lehet elérni, hogy megfelelő mennyiségű hímivarsejtet tartalmazzon az ondó, ami a sikeres terhességhez ugyanúgy szükséges. A legfontosabb azonban az egész gyermekvállalás tekintetében a nyugalom és a türelem.

        Nagyon sok pár mindenféle kezelés után sem esik teherbe, aztán egyszer csak , amikor már lemondtak a gyermekről, akkor terhes lesz a női partner. Nagyon fontos, hogy ne akarjuk mindenáron a gyermeket, és ne azért legyen a szexuális élet, hogy gépezet-szerűen teherbe essünk, amikor nekünk megfelel, hanem két ember szerelme és meghitt pillanata okozza azt az örömet, hogy végül a kisbaba megfogan és így a terhességi teszt pozitív lesz. Semmiképpen nem szabad nagyon akarni és görcsösen ragaszkodni a terhességhez.

        A természet kiszámíthatatlan, valakit könnyen megajándékoz a gyermekáldással, másokat meg nehezen. Rá kell bíznunk magunkat a felsőbb akaratnak, és örüljünk egymásnak. Próbáljuk meg nem a görcsös ragaszkodás útján, hanem nyugalomban, lelki biztonságban és békében a gyermeknemzést.



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-05-16 21:56:47; Megválaszolva: 2011. július 28., 16:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: