• Terhességi nikotinfüggőség és kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Néhány napja tudtam meg, hogy babát várok, ezért azonnal letettem a cigit. Viszont most úgy érzem, elvonási tüneteim vannak, sokat fáj a fejem, rossz a közérzetem. Mit tehetek, hogy csökkentsem a panaszaimat és a magzatomnak se ártsak?

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Nagyon jó ötlet volt a dohányzás abbahagyása a terhesség felismerésekor. Ugyanis a nikotin, mint minden más drog számos problémát okozhat a terhesség során. Legfontosabb hatása a magzat méhen belüli fejlődésének elmaradása, azaz a retardáció. Az ilyen újszülötteknek a szülés után sokkal nagyobb és több problémával kell megküzdenie, mint egészséges újszűlötteknek. Az anyai panaszok nem feltétlenül a nikotinhiánynak tudhatók be, főleg ha a dohányzás csak napi pár szál cigarettát jelentett. Inkább a koraterhességre jellemző hányinger, hányás, fejfájás, rossz közérzet lehet a fő probléma. Erre leginkább a bő folyadék (főleg szénsavmentes ásványvíz), a napi többszöri (6x, 10x-i) minimális mennyiségű étkezés és magnézium pótlás, vitamin fogyasztása ajánlott. Ha mégis a fejfájás a fő gond, napi 1 tbl Algopyrin, Panalgorin bevehető alkalomszerűen vagy esetleg napi egy-két alkalommal kevés koffein bevitele (pl. kapuccsino) sem annyira ártalmas, mint a nikotin. Ez az állapot az első trimeszter után általában magától rendeződik.

        Dr Szilvási Ferenc szülész-nőgyógyász
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-02-23 21:34:05; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés