• Mit tegyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Lányomat 1 éve hordom vérzészavarral orvoshoz. Tavaly májusban jött meg a vérzése, augusztustól már 2 hetenként. Októberben saját nőgyógyászom norcolutot írt fel. Novemberben háziorvosunk tanácsára felkerestük az endokrinólógiai szakrendelést, mert 1 év alatt 2 cm-t nőtt, és 6 kilót hízott (főleg a fenekére és a csípőjére), nagyon fáradékony volt, sűrűn fájt a feje, reggelre kiverte a víz. Az endokrinólógus januárban -közvetlen a norcolut abbahagyása után - hormon vérvételre, kismedencei ultrahangra és csontkorröntgenre küldött. Mindent rendben talált, s kérte a továbbiakban is vezessünk menstruációs naptárt és 3 hónap múlva menjünk vissza. A súlygyarapodásról azt mondta teljesen normális a magasságához képest, tehát eddig volt sovány. Mára a feneke már narancsbőrös, pedig látva barátnőit mennyit esznek az én lányom szinte alig, étvágya sincs. Nyáron már csak barnakenyeret és tönkölyzsemlét evett, sok gyümölcsöt és sokat mozgott. vérzése 22 - 23 napos ciklusokban jött meg májusig. Májusban ismét gyakrabban (17 naponta) jött meg. Júniusra kaptunk időpontot az endokrinólógushoz. Nos szerinte a hipophisis petefészek tengely kezdett egyensúlyba kerülni, a januári véreredménye jó, ezért gyógyszeres beavatkozásra nincs szükség. Éretlen a szervezete, ezért a vérzészavar. egy hét múlva ismét megjött a vérzése, de ekkor már az ájulás határán volt. Háziorvosunk vérvételre küldte (vas stb, ami nagyon rossz lett (vérszegénysét). Ekkor elküldött a gyermeknőgyógyászatra, hátha ott tesznek valamit. Ide nem kell bejelentkezni mondta, és minden héten van rendelés.Itt rögtön kaptunk 3 doboz novofem-et és neo-ferro-folgamma kapszulát. Vérvétel majd kontroll után. További tünetünk még a pattanásos bőr. Hiába a kozmetikus,bármilyen szuper kence semmi sem segít. 2 hete elmentünk bőrgyógyászhoz is. Skinoren krémet és tetracylin Wolff kapszulát kaptunk. A bőrgyógyász azt ajánlotta menjünk el ismét az endokrinólógushoz. A mély aknés pattanások mellett, lányom arcának pelyhesedését is túlzottnak találta. A hormonokhoz pedig leginkább az endokrinólógus ért. 2 hete használjuk a skinoren krémet a lányom arca szinte alig javult. Tegnap a tetracylin Wolff kapszulás is elkezdte szedni.(eddig a mellékhatások miatt nem akartuk beszedni - többen között a vas felszívódását is csökkenti, és 12 éves korig nem ajánlott). Mit tegyek? Több mint 1 éve járunk orvosról orvosra és még mindig nem kaptam megnyugtató választ a problémákra? Ki az aki igazán segíthet endokrinólógus, nőgyógyász, bőrgyógyász? Az egyik könyvben a lányom tünetei policisztás petefészek betegségre utalnak. Kérem segítsenek merre tovább?

        WEBBeteg szakértő válasza a hormonzavar témában

        Kedves Kérdező!

        Sajnos nem irta azt az apróságot, hogy a lánya hány éves?? Mindenesetre a kérdésére a válasz, mindent jól csinált, mert endokrinológus, gyermeknőgyógyász és bőrgyógyász is kell egyszerre. Ebben az időszakban -tán 11-13 éves lehet a lánya, ilyenkor fordul elő a fiatalkori vérzészavar, és ennek minden más tünete, a hormonérés zavarai, ami súlyproblémákkal, szőrösödéssel és vérzészavarral, psiches labilitassal jár. A gyógyszerelés néha könnyű, néha nehéz- néha csak terelgetni lehet a jó út felé. Nem lesz sem könnyű, sem gyors a leányánál valószinűleg, nincs csodatabletta, amitől meggyógyul. Tabletták, hormonkészitmények, vérvételek, vizsgálatok, diéták, sport vár a lányára, Önre meg nagy türelem, gondolom. Biztatóbbat nem tudok sajnos irni.

        Üdvözlettel: Dr. Nyitray Gábor 




           
         
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-09-22 19:52:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 10:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés