Fogamzásgátlás és dohányzás

Mostanában egyre többet cigarettázom. 3 éve szedek fogamzásgátló tablettát. Mennyire veszélyes ez így együtt?

WEBBeteg szakértő válasza szív- és érrendszer témában

A dohányzás és a tablettaszedés veszélyes kombináció, mert fokozza a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának a valószínűségét. Függ az életkortól (idősebb nőkben gyakoribb) , a naponta elszívott cigaretták mennyiségétől, a tabletta hormontartalmától. A nem dohányzók kockázatát alapul véve, az enyhe dohányzás (napi 10 szálnál kevesebb) 3, 5-szeresére, erős dohányosoknál 20-szorosára növeli a kockázatát az érelmeszesedésnek, a szívinfarktus illetve az agyvérzés kialakulásának. Másrészről a krónikus dohányosoknál gyakoribbak a vérzési rendellenességek, és csökken a teherbeesés valószínűsége is.Ezért azt tanácsolom, hogy a többszörös kockázat csökkentése érdekében próbáljon meg leszokni a cigarettáról és használjon más hormonmentes fogamzásgátlási módszert.

Kérdés: 2008. február 14., 19:21; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:35
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Menstruáció időtartama
Hüvelykúp után nemi élet
Teherbeesés
Tisztelt Doktornő, 5 hónapja próbálkozunk a babával, de sajnos nem akar összejönni. Én 35 éves vagyok, nem voltam még terhes. A menstruációm...
Daganatos vagyok?!
Előzmény: 8 éve, hogy a menstruációm elmaradt, évente kontrollra jártam. Ez év januárjában nem nagy mennyiségű, de vérzés jelentkezett....
Rákszűrési letel értelmezése
Tisztelt Doktornő! . Én érdeklődtem, hogy P3-nak számít e az ASCUS, nem neoplasztikus elváltozások, metaplasia, HPV negatív tartalmú rákszűrésem....