Dietetika

32 éves átlagos testalkatú nő vagyok. Szoptatok. Legutóbbi terhességem alatt terhességi cukorbetegség miatt diétáztam, terhesség után a cukrom visszatért a normális szintre. Ugyanakkor a koleszterin-szintem 7, 5-8 közötti. Továbbá keresztallergia miatt valamennyi nyers gyümölcs és zöldség rettenetes torokkaparást és fülviszketést vált ki nálam, ezért egyre inkább mellőzöm ezek fogyasztását. Folsavtablettát szedek nagy, mennyiségben a trombofiliám miatt. Mire figyeljek egy megfelelő étrend kialakításánál? Szükséges lenne mindenképpen, hogy mesterséges étrendkiegészítőket szedjek?, Mennyire merjek szoptatás mellett vitaminkészítményeket beszedni? (A kismama-vitaminok, amiket szoptatósoknak is ajánlanak, azok meg amúgy is tele vannak még egy nagy adag folsavval, viszont az a dokim szerint meg nem elegendő, mennyiség nekem). Előre is köszönöm a segítséget!

WEBBeteg Szakértő válasza diéta témában

Üdvözlöm! A folsav zöldségekben-gyümölcsökben fordul elö (spenót, brokkoli, banán, citrom, dinnye, bab, gomba), így ezek fogyasztása esetén is jut a szervezetbe. Terhesség, szoptatás alatt a bevitelt növelni kell, mely multivitamin formájában is elérhető. Túladagolás -tekintettel arra, hogy a vizeletben ürül- nem reális veszély. A magas koleszterinszint miatt érdemes lenne pajzsmirigy vizsgálatot végezni, ugyanis ennek alulműködése is járhat magas vérzsírszintekkel. Úgy gondolom mesterséges étrendkiegészítőket nem feltétlenül kell szedni, a párolt zöldségek fogyasztása esetén -amennyiben így fogyasztani tudja - is jut megfelelő, mennyiségű vitamin, nyomelem a szervezetbe. Tisztelettel: Dr Miltényi Zsófia haematológus Kedves Kérdező! Szoptatás alatt nyugodtan szedhet vitaminokat, azoknak véleményem szerint nincs hatása a picire. Sajnos nem vagyok dietetikus, így pontos tanácsokkal nem tudok szolgálni a táplálkozást tekintve, viszont a Femibion nevű új vitaminkészítményt javasolni tudom, márcsak folsav igénye miatt is. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2011. augusztus 05.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Cukorbetegséggel kapcsolatban
Tisztelt Dr. Úr. Elnézést, hogy levelemmel zavarom, édesanyám cukorbetegsége miatt próbálok informálódni, hogy segítení tudjak neki. Van benne pár kérdés...
Emelkedett reggeli vércukorszint
Tisztelt Dr. Rakk Erika! Köszönöm az előző kérdésemre adott válaszát. A Kérdéseire szeretnék válaszolni. A diétázásom, és a sportolás kezdetétől (január) 9kg...
Mi lehet ez?
Tisztelt Doktor úr! panaszaim márciusban kezdődtek, lágyabb székletet tapasztaltam napi 1-2 x voltam wc-n, amire én azt hittem tévesen, hogy hasmenés, el is...
Epediéta elhagyása
Üdvözlöm! Epeműtét után mi történik, ha valaki nem tartja a diétát? Lehet belőle komoly baj? Páromat műtötték 3hete és már nem akar diétázni! Köszönöm!
Ketogén diéta
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 1, 5 hete csinálom a ketogén diétát, 5-8 kilo leadása céljából. A szénhidrát bevitel 30gr alatt van és a tesztcsíkkal...
Megállt az orvos"tudomány"
Kedves Doktor Úr! Férjem az új évet diétával kezdte. Fehér liszt, cukor és a tejet teljesen elhagyta. 56 éves, 93-kg 175cm. Kb másfél hónapja, panaszkodik...