• kétségbeesés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Tanácstalan vagyok, ezért próbálkozom itt, hátha tud segíteni. Sajnos, nekem is volt Clamydia fertőzésem, kezeltem, elmúlt, majd újra lett, újra kezeltem s még sorolhatnám. Most, kb. egy éve van egy újabb problémám. Mikor szeretkezünk a barátommal, a hüvely belső falán, közel a nyíláshoz nagy fájdalmat érzek. Csíp s égető érzés, különösen akkor, mikor "becsúszik", de a fájdalom megmarad mindvégig csak tompul. Voltam orvosnál, nem egyszer, sajnos eredménytelenül. Azt a választ kaptam, hogy a fájdalom sok mindentől lehetséges, de ez engem nem nyugtat, sőt egyre jobban zavar. Válaszát, hogy mitől lehet ez, előre is köszönöm. Júlia

        WEBBeteg szakértő válasza a hüvely fájdalom témában

        Kedves Júlia!
         

        Valóban jogos a kérése, hogy panaszait szeretné csökkenteni. Sajnos (bár említette, hogy több alkalommal volt orvosnál) azt nem írta le, milyen vizsgálatokat végeztek eddig.
        Ha csak ránézésre nem látszik a probléma, akkor is érdemes hüvelyváladékvizsgálatot végezni, esetleg tenyésztést is lehet levenni. Ha már előfordult Chlamydia fertőzése is, akkor esetleg egy STD szűrést is kérhet a fertőző betegségek kivizsgálása érdekében, hogy nincs-e egyéb fertőzése, ideértve a HPV vírust is. A fertőzések kizárása után pedig el kell kezdeni gondolkozni, milyen egyéb ok állhat a háttérben. Esetleg egy allergia, ami a gyulladás miatt irritációt okozhat.

        Oda kell figyelni a gondos tisztálkodásra, de nem mindegy, hogy milyen mosakodógélt, esetleg irrigálót használ. Lehet, hogy érzékeny valamelyik készítményre. Próbáljon illatanyagmentes termékeket használni, természetesen ez a betétre is igaz. Ha eddig használt tampont, akkor inkább váltson betétre, ezzel is elkerülve a normál hüvelyflóra felborulását. Nem szükséges tisztasági betét a mindennapokon, hanem csak pamut alsóneműt használjon, ha szükségét érzi, váltsa gyakrabban, és magas hőfokon mossa. Ne legyen szoros se. Ha nem csökkennek a panaszok, és továbbra sem látszik semmi kóros eltérés, akkor szóba jön a pszichés ok is, amit szintén nem szabad elhanyagolni. Hasolnó panaszokat okoz a vulvodynia nevű betegség, ami egy ismeretlen eredetű fájdalom a szeméremtesten, vagy a hüvelyben. Ezt e diagnózist csak gondos kivizsgálás után lehet kimondani, miután az egyén okokat (jórészt azokat, amikről írtam) kizárták. Kitartást kívánok a vizsgálatokhoz, és mielőbbi gyógyulást.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-09-04 22:54:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 07:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés