Mellfájdalom

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Rendszeresen enyhe mellfájdalmat érzékelek. Csak a bal mellemben, amelyik nagyobb is (mindig valamivel nagyobb volt, és úgy látom, a "gravitáció" is jobban érinti) . Az emlőállomány mirigyes, néha (nem minden alkalommal) PMS tünetként érzékelem, hogy megduzzad, feszül. Tapasztalataim szerint a PMS-t segít megelőzni a barátcserje szedése. Három héttel ezelőtt voltam mammográfiás és UH vizsgálaton, amely nem mutatott ki rosszindulatú elváltozást. UH: Az emlők normális echoszerkezetűek. Mindkét oldalon néhány 2-3 mm-es microcysta láthtó. Egyéb kóros képlet, vagy körülírt hangárnyék nem ábrázolódott.Az axillákban pathologiás nyirokcsomó nem észlelhető. Mammográfia: Mindkét oldalon glanduláris emlőállomány látható. Malignitásra utaló körülírt elváltozás nem mutatható ki. Bal oldalon a külső negyedek határán kis benignus meszes képlet van. Az axillákban nyirokcsomó árnyék nem látható. Vélemény: cystae mammale l.u. Malignitásra utaló jel nem ábrázolódott. Javaslat: Havonta önvizsgálat, panaszmentes esetben 1 év múlva mammográfia és UH vizsgálat javasolt. A kérdésem az, hogy a mellfájdalmat magyarázhatja-e valami a fentiek közül, mennyire kell vele foglalkozni, van-e gyógymódja? Lehet oka a nagyobb mellméret? Előre is köszönöm!

Dr. Farkas Ágnes válasza érzékeny emlők témában

Kedves Hölgyem!

A bal oldali emlő szerkezete lehet más, mint a másik oldalon, ez természetes! Nem baj, ha van olyan panasz, ami féloldali, ha a kivizsgálás lényegi eltérést nem mutat.

Megpróbálhatja a Mastodynon cseppet, és a Premens tablettát, hátha segítenek. Néha gyógyszertári, E-vitaminos krém is csökkenti a hasonló jellegű fájdalmakat.

Ha megy kontrollra majd, érdemes elmennie egy emlősebészeti szakrendelésre is, ha a panaszai fokozódnak menet közben.

Aggodalomra a vizsgálatok alapján nincs oka.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2021. december 30., 14:28; Megválaszolva: 2022. január 16., 23:59
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...
Negatív CINtec Plus